Πόθεν έσχες και Υπερταμείο εγκαινιάζουν τις διαπραγματεύσεις
Οι εκκρεμότητες στις οποίες έχει «σκαλώσει» η συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και η προετοιμασία της κυβέρνησης για την υποδοχή των νέων ηλεκτρονικών δηλώσεων «πόθεν έσχες» από την 1η Οκτωβρίου 2016, θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων σήμερα το απόγευμα την πρώτη συνάντηση του κυβερνητικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Αρχικά στις 3.30 το απόγευμα θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στη συνάντηση αυτή που θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος θα γίνει μια αποτίμηση των δράσεων της κυβέρνησης και κυρίως το που βρίσκονται οι αποφάσεις με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) βουλευτών, δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων και λοιπών κατηγοριών προσώπων.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο προέβλεπε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να υιοθετήσει έως το τέλος Ιουνίου νομοθεσία η οποία θα μεταβάλει το πλαίσιο για τη δήλωση περιουσίας, προκειμένου να παράσχει ένα ενισχυμένο σύστημα δηλώσεων ειδικότερα μέσω της βελτίωσης της ανεξαρτησίας της επιβλέπουσας επιτροπής για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων ατόμων με πολιτική δραστηριότητα. Στη βάση αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες ελέγχου των δηλώσεων περιουσίας θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε στη αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής www.pothen.gr, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι δηλώσεις και σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου όλα θα είναι έτοιμα ώστε να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2016η υποβολή και να ολοκληρωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Σημειώνεται πως με το νέο Μνημόνιο οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν πως θα αναθεωρήσουν και θα συμπληρώσουν το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων σε βασικές του αδυναμίες, όπως π.χ. τις ανώνυμες δωρεές, τους περιορισμούς στις κατασχέσεις και τη δυνατότητα μεταφοράς δημοσίων χρηματοδοτήσεων, ενώ δεσμεύθηκαν πως θα τροποποιόσουν τη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η έγκυρη κατάθεση και δημοσίευση πληροφοριών σχετικών με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων
Το Υπερταμείο
Θα ακολουθήσει στις 4.30 το απόγευμα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Στο συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2016 μαζί με τους θεσμούς θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει τους υποψηφίους για το Εποπτικό Συμβούλιο που θα είναι υπεύθυνοι για να επιλέξουν το Διοικητικό Συμβούλιο και θα έπρεπε να ολοκληρώσει το καταστατικό το Ταμείου.
Βάσει του Μνημονίου το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου θα έπρεπε να ολοκληρώσει την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου και του Διευθύνοντος Συμβούλου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα έπερεπε να συγκροτηθεί σε σώμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα έπρεπε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2016 τα εκκρεμή ζητήματα εσωτερικών ρυθμίσεων του Υπερταμείου, τα οποία θα έπρεπε να εγκριθούν από το Εποπτικό Συμβούλιο και να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση.
Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι όντος του χρονοδιαγράμματος, καθώς οι συζητήσεις μέχρι προσφάτως είχαν κολλήσει στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα νέα αυτά όργανα. Είναι χαρακτηριστικό πως εάν και οι θεσμοί προορίζουν για πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας τον Γάλλο Ζακ Λε Παπ, πολύπειρο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και πρώην στενό συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ακόμη την τοποθέτηση του.