ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός χρόνου τα προαπαιτούμενα λέει το Eurogroup

Εκτός χρόνου τα προαπαιτούμενα λέει το Eurogroup
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης CNN Greece

Το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει αργήσει στην εφαρμογή των μέτρων – ορόσημων που σχετίζονται με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ έστειλαν, προσερχόμενοι στο Eurogroup της Μπρατισλάβα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί Οικονομικών.

Θέλοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων.

«Πρέπει να παραδεχθώ πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απολύτως ρεαλιστικά. Στη φάση που βρισκόμαστε όμως πρέπει οι ελληνικές αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού. Πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους», είπε.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Eurostat δήλωσε πως «είναι ατυχής».«Το θέμα βρίσκεται τώρα στα δικαστήρια, οπότε πρέπει να περιμένουμε. Παρ’ όλα αυτά επαναλαμβάνω ότι είναι ατυχής. Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο, οπότε πρέπει να περιμένουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

DAI SOI

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε σχετικά πως η Ελλάδα έχει δουλειά ακόμη για να υλοποιήσει τα ορόσημα που σχετίζονται με τη δόση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως το Eurogroup περιμένει να πάρει την έκθεση των τριών θεσμών για την των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.

«Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις έως το τέλος του μήνα ώσετ να μπορέσουν τα νέα χρήματα να εκταμιευθούν. Δεν είναι καινούργιο το ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων γίνεται παρά μόνο στην τελική φάση του χρονοδιαγράμματος», είπε σχετικά ο Γερμανός υπουργός.

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν τόνισε πως «δεν θα υπάρξουν μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα». Όπως τόνισε, στη συνεδρίαση θα υπάρχουν εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, και θα αναφερθούν στην έκθεση για την πρόοδο που σημειώθηκε από τη χώρα.

«Ελπίζω η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας της», σημείωσε ενώ ερωτηθείς για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, τόνισε πως δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο από αυτά που έχει διαβάσει στις εφημερίδες.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν έκαναν δηλώσεις προσερχόμενοι στο Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ