ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς αποτύπωση των επιπτώσεων των προσφυγικών ροών στον Προϋπολογισμό

Προς αποτύπωση των επιπτώσεων των προσφυγικών ροών στον Προϋπολογισμό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Συναγερμός» έχει κτυπήσει στην κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα και την τοποθέτησή του πως οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης δικαιολογούν την ενεργοποίηση της ρήτρας δημοσιονομικής εξαίρεσης που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η εν λόγω ρήτρα προβλέπει πρόσθετη δημοσιονομική ευελιξία όταν μια χώρα αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες. Κατά τον Μάρτιν Σούλτς δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα η Ελλάδα, οι πιέσεις για δημοσιονομική σύσφιγξη θα πρέπει να περιοριστούν.

Η σχετική θέση μεταφέρθηκε στον αρμόδιο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί ο οποίος ωστόσο κράτησε αποστάσεις και επί αθηναϊκού εδάφους ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να υπάρξουν «εκπτώσεις» στο δημοσιονομικό πεδίο και ότι τα συμπεφωνημένα θα πρέπει να τηρηθούν. Ο ίδιος βεβαίως δεν απέκλεισε τη χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδος για τη διαχείριση του θέματος, αλλά αρκέστηκε σε γενικολογίες για το ύψος των σχετικών ενισχύσεων.

Η εξέλιξη του ζητήματος οδήγησε την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες που εκκίνησε προ τριών εβδομάδων με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για την αποτύπωση των επιπτώσεων των προσφυγικών ροών στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συλλέξει τις επόμενες ημέρες στοιχεία για το κόστος στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και μεταφοράς των προσφύγων από Περιφέρειες, Δήμους, νοσοκομεία, υπηρεσίες στρατού και λιμενικούς, προκειμένου να υπολογίσει την επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ από τους περίπου 720.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου το 2015 οι 580.000 έχουν περάσει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι έχουν διέλθει από Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο.

Αν τελικά τα στοιχεία δείξουν πως το πρόβλημα είναι εκρηκτικό και η δημοσιονομική επιβάρυνση τεράστια τότε ενδέχεται η ελληνική πλευρά να αιτηθεί πρόσθετης στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε με την μορφή χρηματοδοτικής συνδρομής, είτε με την μορφή χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων.