ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειστά χαρτιά» κράτησε ο Ντράγκι για πρόσθετη χαλάρωση

«Κλειστά χαρτιά» κράτησε ο Ντράγκι για πρόσθετη χαλάρωση

Στην επισήμανση πως τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο προχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μιλώντας από τη Φρανκφούρτη στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του ΔΣ της τράπεζας.

«Είναι ανάγκη να διατηρηθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής. Εάν χρειαστεί θα δράσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία», ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι και ανέφερε πως θα εξετασθούν όλες οι επιλογές στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων Στη βάση αυτή ανέφερε πως η ποσοτική χλώρωση (QE) θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν των τελών του Μαρτίου του 2017.

Ο ίδιος είπε πως η ΕΚΤ προβλέπει μέση ανάπτυξη 1,7% στην ευρωζώνη το 2016 και 1,6% το 2017 και εκτίμησε πως ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί προς το τέλος του 2016.

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως υπάρχει ανάγκη για ταχεία και αποτελεσματική υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογράμμισε ωστόσο πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

Να σημειωθεί πως κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι όσον αφορά στα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι «οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειάζεται, και πάντως έως ότου διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό».

Απόφαση για την Ελλάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος απεφάσισε τη μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 52,8 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 4,4 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.