ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόση 2,8 δισ. ευρώ: Οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται, η αγορά στενάζει

Δόση 2,8 δισ. ευρώ: Οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται, η αγορά στενάζει
Getty Images/Ideal Images/Hannelore Foerster

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες πως δεν υπάρχει καμία πίεση ρευστότητας για την Ελλάδα και πως τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του μήνα. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου που καθιστούν επιτακτική την ταχύτατη εκταμίευση της δόσης, αλλά και οι ανάγκες των ιδιωτών προμηθευτών του Δημοσίου που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.

Από τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης που αναμένει η Ελλάδα – τον Οκτώβριο εάν όλα εξελιχτούν ομαλά – τα 1,7 δισ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι καθοριστικής σημασίας σε μια αγορά, στεγνή από ρευστότητα, η οποία στα τέλη Αυγούστου είχε να λαμβάνει 5 δισ. ευρώ, συσσωρευμένων οφειλών από το Δημόσιο. Στη λίστα εκείνων που χρωστά το Δημόσιο περιλαμβάνονται χιλιάδες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο της υγείας, προμηθευτές, εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν και αναμένουν το εφάπαξ τους και άλλοι.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί πως σε μηναία βάση θα αποπληρώνει κατά μέσον όρο ληξιπρόθεσμες οφειλές 700 εκατ. ευρώ. Η δε σύμβαση με τον ESM προβλέπει πως αν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τον ESM στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν χρησιμοποιηθούν για περισσότερο από τρεις μήνες, τότε ο ESM θα έχει το δικαίωμα να τα ζητήσει πίσω ή να τα κατευθύνει σε άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος.

Στο δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου το Δημόσιο προχώρησε στην εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών 1,45 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας τον προκαθορισμένο στόχο του αναθεωρημένου Μνημονίου που προέβλεπε πως το 80% της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την αποπληρωμή των κρατικών χρεών θα έπρεπε να δοθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ τον Ιούλιο δόθηκαν 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 970 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε υποχρεώσεις των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές και 139 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 350 εκατ. ευρώ περίπου τον Αύγουστο, ανεβάζοντας τις εξοφλημένες οφειλές στα 1,4 δισ. ευρώ.

Με τα χρήματα αυτά που επέστρεψαν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι δήμοι, τα υπουργεία και οι λοιποί δημόσιοι οργανισμοί στους προμηθευτές τους, οι ιδιώτες μπόρεσαν να καλύψουν «τρύπες» και να πληρώσουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και υποχρεώσεις προς τράπεζες και τρίτους. Μέρος της κατανάλωσης αυτής θα καταγραφεί και στο ΑΕΠ βελτιώνοντας τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου 2016.

Να σημειωθεί πως και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι συνδεδεμένη με δόση που θα κατευθυνθεί προς τον ιδιωτικό τομέα, Συγκεκριμένα, από τα 5,9 δισ. ευρώ της δόσης τα 1,4 δισ. ευρώ έχουν προγραμματιστεί να πάνε για να εξοφλήσουν υπερήμερες υποχρεώσεις του Δημοσίου. Πάντως, όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα τα χρήματα αυτά θα δοθούν στους ιδιώτες εντός του 2016.