ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα χάνει 5 δισ. ευρώ ετησίως από τον ΦΠΑ

Η Ελλάδα χάνει 5 δισ. ευρώ ετησίως από τον ΦΠΑ

Σε διπλάσια επίπεδα από τα ευρωπαϊκά κινούνται οι απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η εν λόγω μελέτη αφορά τη συνολική διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ (το λεγόμενο «έλλειμμα ΦΠΑ») στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει το 2013 από τον ΦΠΑ ένα ποσό της τάξεως των 18,9 δισ. ευρώ. Αντί αυτού εισέπραξε περίπου 12,6 δισ. ευρώ, ήτοι απώλεσε σχεδόν 6,3 δισ. ευρω, ήτοι το 33,5% των προσδοκώμενων χρημάτων.

Το 2014, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να είχε εισπράξει ένα ποσό της τάξεως των 17,6 δισ. ευρώ, ωστόσο εισέπραξε 12,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή απώλεσε 4,9 δισ. ευρώ, περίπου το 28% των εσόδων που θα έπρεπε, σύμφωνα με την Επιτροπή, να είχε εισπράξει.

Στο επίπεδο της ΕΕ η αντίστοιχη απώλεια ήταν το 2014 της τάξεως του 14%, δηλαδή περίπου η μισή συγκριτικά με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η συνολική απώλεια εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην ΕΕ εκτιμάται ότι το 2014 ανήλθε στο ποσό των 159.5 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 162 δισ. ευρώ το 2013.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης, η Επιτροπή επανέλαβε χθες τις εκκλήσεις προς τα κράτη - μέλη για ριζική αναμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερο και να καταπολεμηθεί η απάτη.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά: «Τα κράτη - μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους. Τα κράτη - μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη - μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».