ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρόκληση ή ευκαιρία για το μέλλον της εργασίας

pexels

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως είναι μεταξύ των βασικών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει η αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες πρέπει να ενσωματώσουν την τεχνολογία, διατηρώντας την απόδοση και την αποτελεσματικότητα.

Αυτό δείχνει η έρευνα της WEC για το Μέλλον της Εργασίας, με την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ψηφιακής Αποδιοργάνωσης να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα:

  • Το 81% των ανώτερων στελεχών πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι ψηφιακές καινοτομίες θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τη σχέση δεξιοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού.
  • Ο ρυθμός εκπαίδευσης θεωρείται ανεπαρκής: το 78% των στελεχών ανησυχεί ότι δεν μπορεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές αλλαγές.

Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης και η ανάγκη για νέες δεξιότητες

Μιλώντας στο CNN Greece, ο Θεόδωρος Τόλλης, πρόεδρος ΕΝΙΔΕΑ (Executive Director, ICAP Employment Solutions, μέλος του ομίλου ICAP Outsourcing Solutions) σημειώνει πως «η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τον τρόπο που εργαζόμαστε».

«Το 81% των ανώτερων στελεχών πιστεύει ότι οι τεχνολογικές διαταραχές θα απαιτήσουν από τους Οργανισμούς να επανεξετάσουν τις δεξιότητες και τους πόρους τους. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για ταχύτερη εκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις» εξηγεί.

Ενώ τονίζει πως «το μέλλον της εργασίας είναι πιο ποικιλόμορφο και ευέλικτο από ποτέ. Οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες απαιτήσεις μπορεί να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην αγορά».

Ένα «προσβάσιμο» μέλλον στην εργασία

Παράλληλα, μιλώνστας στο CNN Greece, η Γεωργία Αλεξοπούλου, Head of Customer Experience & HR Adecco σημεώνει:

«Διανύουμε μία περίοδο όπου η τεχνολογία αποτελεί καταλύτη αλλαγών στο χώρο της εργασίας, ένα κατεξοχήν ανθρωποκεντρικό κλάδο. Το στοίχημα θα κερδηθεί αν καταφέρουμε να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις ώστε να στηρίξουν το ανθρώπινο δυναμικό να την αξιοποιήσει για ένα βιώσιμο επαγγελματικό μέλλον.

Η προσαρμογή και η επανειδίκευση (76% των εργαζομένων αναζητούν ευκαιρίες εσωτερικής κινητικότητας και επανεκπαίδευσης από τους εργοδότες τους) βρίσκονται σήμερα περισσότερο από ποτέ στο επίκεντρο και θα πρέπει να αποτελέσουν κύρια προτεραιότητα για τους εργοδότες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα του Ομίλου Adecco, βλέπουμε τους εργαζόμενους να αγκαλιάζουν μια στροφή προς πιο έξυπνη, πιο δημιουργική εργασία που τροφοδοτείται από τεχνολογίες AI».

Ενώ επισημαίνει πως η ασφάλεια της εργασίας παραμένει προτεραιότητα για πολλούς εργαζόμενους (40%), όμως υπάρχει μια αυξανόμενη εστίαση στην προσωπική ανάπτυξη, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν για την επαγγελματική τους εξέλιξη τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία γενικά.

«Ωστόσο, η πρόοδος αυτή είναι άνιση και απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση από τους εργοδότες. Μόνο το 25% των εργαζομένων φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει κάποια εκπαίδευση για την αξιοποίηση της ΑΙ στην εργασία τους. Με τις αναδυόμενες τεχνολογίες στον ορίζοντα, οι επιχειρήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν ότι το ανθρώπινο δυναμικό τους παραμένει αφοσιωμένο, παραγωγικό και αξιολογεί το εργασιακό τους περιβάλλον ως συμπεριληπτικό και ανοιχτό στις μελλοντικές ευκαιρίες» καταλήγει.

Το AI στην Προσωρινή Απασχόληση

Σύμφωνα με την Βίκυ Παρόνη, HR Director & Head of Workforce Management Services, Optimal, «η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μετασχηματίζει ραγδαία διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής απασχόλησης»

«Τα βασικά πλεονεκτήματα αλγορίθμων της ΑΙ στην προσωρινή απασχόληση είναι η βελτιστοποίηση της επιλογής και πρόσληψης κατάλληλων υποψηφίων με τα συστήματα ανάλυσης δεδομένων να διασφαλίζουν την επιλογή με βάση αντικειμενικά κριτήρια.» σημειώνει και προσθέτει:

«Επιπλέον οι πλατφόρμες AI μπορούν να προβλέψουν τις ανάγκες των εταιρειών για προσωρινούς εργαζόμενους βασιζόμενες σε ιστορικά δεδομένα, τάσεις της αγοράς και εποχικότητα. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προγραμματίσουν καλύτερα την κάλυψη των θέσεων εργασίας, διασφαλίζοντας την αποδοτική κατανομή του εργατικού δυναμικού και την ελαχιστοποίηση των κενών θέσεων. Διευκολύνουν την διαχείριση συμβάσεων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στους προσωρινούς υπαλλήλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης