Δημοπράτηση και για τις άδειες ιντερνετικού στοιχήματος
Την «όρεξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ άνοιξε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και τα 246 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τη διαδικασία προσφορών για τα δημόσια ταμεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σε αγαστή συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ και σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο προωθεί νομοσχέδιο για τον έλεγχο και τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των εταιρειών ιντερνετικού στοιχήματος και το οποίο θα κατατεθεί σύντομα.
Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε γνώση του Βαγγέλη Καραγρηγορίου, του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) .
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στόχος του νομοσχεδίου που καταρτίζεται από το υπουργείο Οικονομικών είναι να μπει τέλος στο μεταβατικό καθεστώς του ν.4002/2011, στη βάση του οποίου δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα 22 νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες που έλαβαν προ πενταετίας προσωρινή άδεια για τη διεξαγωγή παιγνίων στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά.
Σύμφωνα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης οι άδειες για τη διεξαγωγή παιγνίων στην εγχώρια διαδικτυακή αγορά στοιχήματος θα δημοπρατηθούν όπως ακριβώς και οι τηλεοπτικές άδειες και σύμφωνα με τους υπολογισμούς βουλευτών της συγκυβέρνησης από τη σχετική διαδικασία θα μπορούσαν να εισπραχτούν έως και 200 εκατ. ευρώ!
Για να λάβει όμως μια εταιρεία τη σχετική άδεια θα πρέπει να έχει έδρα στην Ελλάδα, τον τεχνολογικό εξοπλισμό της επί ελληνικού εδάφους και το software της να παρέχεται σε ιστοσελίδες με την κατάληξη gr.
Σήμερα λειτουργούν 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού στην Ελλάδα με τζίρο περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως. Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί μόλις στο 5% του τζίρου αυτού και θεωρείται από την κυβέρνηση πως θα είναι θελκτικό ποσό για τις εταιρείες του χώρου.
Πλην όμως, οι 22 εν λειτουργία εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος του online στοιχήματος στην Ελλάδα εμφάνισαν συνολικά όλες μαζί κέρδη προ φόρων 116,2 εκατ. ευρώ το 2015, ήτοι 5,2 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία κατά μέσο όρο, γεγονός που μαρτυρά πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για είσπραξη 200 εκατ. ευρώ ίσως να μην ευοδωθούν.
Να τονισθεί πως εάν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο οι εταιρείες που θα λάβουν τις άδειες θα εξακολουθήσουν να καταβάλουν κανονικά φόρο 35% στο Δημόσιο. Αυτό στο πλαίσιο της διάταξης που προβλέπει πως «για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε 35% επί του μικτού κέρδους που αφορά στα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας».