Λαγκάρντ: Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ καιρό
Στις προτεραιότητες της Ομάδας των 20 (G20) προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η οποία παραμένει χαμηλή για πάρα πολύ καιρό, αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της Συνόδου που διεξήχθη στην πόλη Χαντζού της Κίνας.
«Συναντηθήκαμε με φόντο ένα παγκόσμιο τοπίο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές, καθώς και από την ανάπτυξη που είναι πολύ χαμηλή για πάρα πολύ καιρό - και η οποία έχει ωφελήσει πάρα πολύ λίγους. Μέσω του σχεδίου δράσης της Χαντζού, οι ηγέτες του G20 εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με ένα σύνολο δράσεων για τη χάραξη πολιτικής», ανέφερε σχετικά.
Συγκεκριμένα τόνισε πως μια πρώτη προτεραιότητα είναι να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την αύξηση της ανάπτυξης. Η G20 συμφώνησε ότι αυτό θα απαιτήσει την πλήρη αξιοποίηση όλων των μοχλών πολιτικής - νομισματικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών - ατομικά και συλλογικά.
Η G20 συμφώνησε επίσης για τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των μεταρρυθμίσεων που παρέχουν τη μεγαλύτερη ώθηση ανάπτυξης για κάθε χώρα, θέμα στο οποίο το ΔΝΤ συμμετείχε ενεργά. Κατά την Κριστίν Λαγκάρντ η απώθηση του προστατευτισμού και η ενθάρρυνση του «ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου» αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της ατζέντας για την ανάπτυξη.
Όπως τόνισε η ίδια, μια δεύτερη προτεραιότητα είναι η δέσμευση ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι κοινή. Και πάλι στο μέτωπο αυτό οι χώρες θα πρέπει να αναπτύξουν τα κατάλληλα εργαλεία για να μειωθεί η υπερβολική ανισότητα και να αυξήσουν τις οικονομικές προοπτικές, ιδιαίτερα για τις ομάδες με χαμηλό εισόδημα και τους εργαζομένους που πλήττονται από την ταχεία τεχνολογική αλλαγή - για παράδειγμα, μέσω της κατάρτισης των δεξιοτήτων και των επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας. «Χρειαζόμαστε αυξημένη ανάπτυξη, αλλά πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη, πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς, έτσι ώστε να επωφεληθούν όλοι οι άνθρωποι», είπε η κ. Λαγκάρντ.
Όπως αποκάλυψε η G20 ενέκρινε διάφορες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτές περιλαμβάνουν την περαιτέρω ενίσχυση του παγκοσμίου οικονομικού διχτυού ασφάλειας, με επαρκή χρηματοδότηση του ΔΝΤ και με ένα πιο αποτελεσματικό σύνολο εργαλείων. Η ίδια τόνισε πως αυτό συνεπάγεται επίσης ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του ΔΝΤ και μηχανικών στήριξης, όπως η ασιατική πρωτοβουλία Chiang Mai (σ.σ. αποτελεί μια δεξαμενή ξένου συναλλάγματος).
Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως η G20 χαιρέτισε τη συμπερίληψη του κινεζικού γουαν στο καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ (Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα - SDR) ως την 1η Οκτωβρίου.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, που θα συμβάλει στην ενίσχυση του διεθνούς νομισματικού συστήματος, καθώς και του ρόλου της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Γενικότερα, η G20 υποστήριξε την συνεχιζόμενη διερεύνηση της ευρύτερης χρήσης του SDR», τόνισε.