ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Apple επαναπατρίζει κεφάλαια 5,7 δισ. δολαρίων

REUTERS

Στον επαναπατρισμό στις ΗΠΑ ποσού 5,7 δισ. δολαρίων από τα χρήματα που διατηρεί στο εξωτερικό προσανατολίζεται η Apple, στον απόηχο της επιβολής του προστίμου - ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είχαμε προβλέψει να μεταφέρουμε πίσω στις ΗΠΑ αρκετά δισ. δολάρια και θα προέβλεπα ότι αυτό μπορεί να συμβεί του χρόνου» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ στο ιρλανδικό ραδιόφωνο.

Δεδομένου ότι ο εταιρικός φόρος στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 35%, η επιστροφή ποσού 5,7 δισ. δολαρίων αναλογεί σε φόρο 2 δισ. δολαρίων. Οι δηλώσεις Κουκ έρχονται λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της Κομισιόν ότι η Apple οφείλει να επιστρέψει 13 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, επειδή από το 1991 της επέτρεπε να πληρώνει πολύ χαμηλότερους φόρους από όλες τις άλλες εγκατεστημένες στη χώρα επιχειρήσεις. Ετσι, η Apple κατέβαλε φόρο μόλις 1% το 2003 και 0,005% το 2014. Σημειωτέον ότι ο μέσος παγκόσμιος εταιρικός συντελεστής με τον οποίο είχε φορολογηθεί εκείνη τη χρονιά ο αμερικανικός κολοσσός ήταν 26%.

Ουσιαστικά η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο έχει το δικαίωμα να συμψηφίζει με τον αμερικανικό συντελεστή 35% τον φόρο που πληρώνει για κέρδη εκτός ΗΠΑ, εφόσον όμως τα επαναπατρίσει. Με άλλα λόγια, κάθε έξτρα ευρωπαϊκός φόρος τον οποίο πληρώνει η Apple, μειώνει τον φόρο που θα πληρώσει στις ΗΠΑ.

Αφενός, το γεγονός προκαλεί ανησυχίες στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για πιθανές απώλειες φορολογικών εσόδων. Αφετέρου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν την κίνηση Κουκ με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση και την εξαγγελία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ ότι θα μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 10%.

Τα παραπάνω ενδιαφέρουν πολύ τους επενδυτές καθώς τα περισσότερα από τα κέρδη της Apple προέρχονται από εκτός ΗΠΑ πωλήσεις, γεγονός που κάνει ακόμη πιο περίπλοκη για την εταιρεία τη διαδικασία καταβολής μερίσματος, επαναγοράς μετοχών και εξαγοράς αμερικανικών εταιρειών.

Η Apple έχει 232 δισ. δολάρια σε μετρητά (τέλη Ιουνίου), εκ των οποίων τα 215 δισ. βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης