ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδοκυβερνητικά «καπετανάτα» στην υπόθεση Γεωργίου

«Κομφούζιο» επικρατεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για το θέμα του ελλείμματος του 2009, καθώς διαφορετική γραμμή επικρατεί εντός του Μαξίμου, διαφορετική εντός του υπουργείου Οικονομικών και άλλη στάση κρατούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Μπορεί προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης να δήλωσε πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ωστόσο η τοποθέτηση του δεν εκλήφθηκε ως η επίσημη κυβερνητική γραμμή, με τους συναδέλφους του στο ΣΥΡΙΖΑ να την ερμηνεύουν ως «ελιγμό».

Είναι γεγονός πως η δήλωση Χουλιαράκη έγινε υπό την απειλή εμπλοκής της διαδικασίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καθώς η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ότι θα έθετε το ζήτημα στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, εάν οι ελληνικές Αρχές «ενεργά και δημόσια» δεν διέψευδαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση.

Όχι τυχαία, 24ώρες μετά τη δήλωση Χουλιαράκη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωνε πως η υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου «δεν πρόκειται να εκτροχιάσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής», χαρακτηρίζοντας πάντως ως «μεγάλο λάθος» την άσκηση ποινικής δίωξης που αφορά στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.

Ωστόσο, παρά τη δημόσια τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών πως η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και κυρίως πως «σέβεται τα στοιχεία πάνω στα οποία διαμορφώθηκε η συμφωνία του Αυγούστου», κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αναγνωρίζουν τη Δικαιοσύνη ως μόνη αρμόδια προκειμένου να κρίνει εάν το έλλειμμα του 2009 παραποιήθηκε ή όχι.

Δεν είναι τυχαίο πως λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση Χουλιαράκη και απαντώντας στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης επί της κυβερνητικής «κυβίστησης» η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου κατήγγειλε τις προσπάθειες Ποταμιού-ΠΑΣΟΚ-ηγεσίας ΝΔ να μην διερευνηθεί η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου, δηλώνοντας πως «οι φανατικοί υποστηρικτές των μεθοδεύσεων Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου-Γεωργίου οδύρονται για την απόφαση της Δικαιοσύνης να επανεξετάσει την υπόθεση της ετεροχρονισμένης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με την οποία νομιμοποιήθηκε η υπαγωγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο».

Τα «καπετανάτα»

Τη γραμμή «κάνουμε ότι πει η Δικαιοσύνη» την έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή στη Real News για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η υπόθεση Γεωργίου βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν κινούμαστε υπόγεια. Κάνουμε πολιτική ανοιχτά και δημόσια, χωρίς να φοβόμαστε ούτε τις συγκλίσεις, ούτε τις αντιπαραθέσεις».

Η συγκεκριμένη πρωθυπουργική δήλωση ήταν πάντως πολύ ηπιότερη σε σχέση με δηλώσεις στενών συνεργατών του. Κατά κάποιους ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αναφορές που είχε κάνει κάποιες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και οι οποίες «τρόμαξαν» του Θεσμούς.

Ο κ. Παππάς είχε υποστηρίξει πως η παραπομπή Γεωργίου «ανοίγει μια πληγή» η οποία πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, κυρίως για το «πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα για να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, για να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο». Είχε μάλιστα υπογραμμίσει πως «θα δοθεί μάχη για να εξηγηθεί και να εξιστορηθεί το τι ακριβώς συνέβη, και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε η πορεία της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και που θέλει η κάθε πολιτική δύναμη να οδηγήσει την χώρα».

Αλλά και εντός του οικονομικού επιτελείου δεν δείχνουν όλοι την ίδια σπουδή για την υπόθεση Γεωργίου. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος μέχρι και την προηγούμενη Δευτέρα υποστήριζε ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ της θέσης της Κομισιόν να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη και της προτροπής της στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το αν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.

Τελικά, στην συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον Επίτροπο Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες ο κ. Τσακαλώτος δεν φάνηκε να επιμένει στη θέση του πως η Κομισιόν με την προνομιακή επιστημολογική θέση της έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση Γεωργίου.

Ο πλέον φανατικός στο θέμα της υπόθεσης Γεωργίου είναι ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε ιδιωτικές του συζητήσεις συνδέει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ακόμη και με τον Ουγγρο-αμερικανό επενδυτή Τζωρτζ Σόρο.

Άλλωστε και οι δημόσιες τοποθετήσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέσω της εκπροσώπου του κόμματος δεν απέχουν από αυτή τη λογική, καθώς υποστηρίζουν πως «οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010, την περίοδο που διορίστηκε επικεφαλής της ο επί χρόνια υπάλληλος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, και το ετεροχρονισμένο φούσκωμα του ελλείμματος, με μοχλό το περίφημο μυστικό SWAP της Goldman Sachs του 2001 του μέγα αρχιερέα της διαπλοκής κ. Σημίτη».Παραδόξως τη θέση που εκφράζει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου υιοθετούν ανοικτά και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, στην παρούσα φάση ο μονός που φαίνεται να αγωνιά για την υπόθεση αυτή και την τροπή της σε δικαστικό επίπεδο είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε «κυτίο παραπόνων» των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης