ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «στοίχημα» της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Το «στοίχημα» της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Φιλόδοξος στόχος αλλά και ταυτόχρονα επιτακτική ανάγκη αποτελεί η εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας για την Ελλάδα, αξιοποιώντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Καθώς οι γεωπολιτικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητες ενώ, ταυτόχρονα, οι διεθνείς τιμές της ενέργειας καταγράφουν ραγδαίες διακυμάνσεις, η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ενεργειακής ανεξαρτησίας μπορεί να λειτουργήσει ως «ασπίδα» έναντι εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων.

Για τη δημιουργία του απαιτείται ένας συνδυασμός επενδύσεων αλλά και νέου μείγματος πολιτικής, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, τις διασυνδέσεις εντός της Ελλάδας, αλλά και με άλλες χώρες, καθώς και η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, ώστε αυτή να είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, «αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, να γίνουμε μια χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη και να πραγματοποιηθεί η πράσινη μετάβαση με το μικρότερο δυνατό κόστος».

Όπως τόνισε ο υπουργός, λόγω της διαχρονικής εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, «η Ελλάδα είναι ενεργειακά εξαρτημένη χώρα, μια χώρα που πληρώνει πολύ ακριβά για να εισάγει ενέργεια και που δεν παράγει αρκετή ενέργεια. Ακόμα και με τον λιγνίτη, που ήταν εγχώριο καύσιμο, αυτή η παραγωγή κάλυπτε μόνο ένα μεγάλο κομμάτι της ηλεκτρικής μας κατανάλωσης. Η υπόλοιπη που αφορούσε θέρμανση και μεταφορές, και κομμάτι της βιομηχανίας, ήταν όλη εισαγόμενη, πετρέλαιο».

Απάντηση στην παραπάνω πρόκληση αποτελεί η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου ΑΠΕ το οποίο, με τη σειρά του, θα οδηγήσει τη χώρα σε πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας, σε μεγάλες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και σε σταδιακή υποκατάσταση του πετρελαίου, καθώς ο ηλεκτρισμός θα υποκαθιστά το πετρέλαιο στις μεταφορές με ηλεκτροκίνηση, στη θέρμανση με αντλίες θερμότητας και στη βιομηχανία. Αυτή η υποκατάσταση θα επιτρέψει στη χώρα να γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, να έχει μόνιμα πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας και ένα πιο υγιές εξωτερικό ισοζύγιο.

Σε απόλυτες τιμές, το ΕΣΕΚ προβλέπει αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος από τα 22 περίπου στα 28 GW το 2025, εκ των οποίων η μεγάλη αύξηση θα είναι σε ΑΠΕ με αντίστοιχη μείωση στους λιγνίτες. Σε δεύτερη φάση, έως το 2030, προβλέπεται η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να ανέλθει από τα 22 στα 36 GW, εκ των οποίο τα 13,5 GW θα είναι φωτοβολταϊκά και περίπου 9 GW αιολικά.

«Οι ΑΠΕ θα δημιουργήσουν πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και πολύ υψηλή μεταβλητότητα κατά καιρούς στις τιμές. Αυτό δεν θα αφορά μόνο στην ημέρα ή την εποχή, αλλά και περιόδους επενδυτικών κύκλων. Οι ΑΠΕ έχουν πολύ υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και σχεδόν μηδενικό οριακό κόστος λειτουργίας, δηλαδή κάνεις την επένδυση όταν πληρώσεις τα δάνεια και πάρεις πίσω την απόσβεση. Μετά, σε συμφέρει να μπαίνεις με μερικά σεντς να πουλήσεις, γιατί ακόμα και με αυτά θα βγάζεις χρήματα.

Ταυτόχρονα, αν όλο αυτό γίνεται μαζικά, θα πιέζει προς τα κάτω τις τιμές και θα οδηγεί σε περιόδους που θα σταματούν οι επενδύσεις λόγω χαμηλών τιμών. Θα ξανανεβαίνουν μετά οι τιμές και θα επανερχόμαστε σε νέο κύκλο για ΑΠΕ», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης δίνοντας το στίγμα της επιδίωξης της ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ