ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά ενέργειας σήμερα

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά ενέργειας σήμερα

Οι μάχες στη Μέση Ανατολή δεν έχουν κοπάσει και η αγορά εξακολουθεί να είναι νευρική για τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν που ενδέχεται να οδηγήσουν σε διακοπή της προσφοράς πετρελαίου

Παράλληλα, η αγορά συνεχίζει να σταθμίζει τον αντίκτυπο των μέτρων τόνωσης της οικονομίας του Πεκίνου και της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αλλά τα κέρδη θα παραμείνουν πιθανότατα περιορισμένα λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τις συνολικές παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Η Μέση Ανατολή

Όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, οι αναλυτές εκτιμούν πως η κύρια απειλή είναι η πιθανότητα απόπειρας του Ιράν να αποκλείσει το Στενό του Ορμούζ, καθώς περίπου το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου μεταφέρεται μέσω της πλωτής οδού, με εξαγωγές από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ.

Παράλληλα, από εκεί διέρχονται και τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν έχει ονομαστική παραγωγική ικανότητα αργού πετρελαίου περίπου 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η απώλεια αυτής της παραγωγής θα είχε αντίκτυπο στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί.

Άλλωστε, οι εθελοντικές περικοπές από τα μέλη της Opec θα μπορούσαν εύκολα να αντιστραφούν.

Η Κίνα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η οικονομία της Κίνας τροφοδότησε τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 το τρίτο τρίμηνο.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα αναμένεται να παραμείνει αδύναμη το 2025, παρά τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από το Πεκίνο, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ηλεκτροδοτεί τον στόλο των αυτοκινήτων της και αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό.

Παρόλα αυτά, η κρατικός σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας Saudi Aramco παραμένει «αρκετά αισιόδοξος» για τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, ιδίως υπό το φως του πακέτου κινήτρων της κυβέρνησης που στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Οι ΗΠΑ

Στην καθοδική πίεση στην αγορά πετρελαίου συνέβαλε η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ λόγω της σταδιακής χαλάρωσης του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Άλλωστε, ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς καθιστά την αγορά του εμπορεύματος που τιμάται με πράσινο δολάριο πιο ακριβή για τους κατόχους που δεν είναι κάτοχοι δολαρίου.

Τι πρέπει να περιμένει η Ευρώπη

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι εντάσεις στην περιοχή θα οδηγήσουν σε ένα νέο σοκ των τιμών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη, οι ενεργειακοί αναλυτές θεωρούν λιγότερο πιθανό να επαναληφθεί το σοκ των τιμών που παρατηρήθηκε το 2022 μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς υπάρχουν πλέον περισσότεροι προμηθευτές στην αγορά.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ