ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρόλος της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Η «πράσινη» μετάβαση και η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι δύο από τους βασικούς στόχους του νέου ΕΣΕΚ και αναμένονται να ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, με οδηγό τις ΑΠΕ, το LNG και τις εξαγωγές

Παράλληλα, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε μία από τις χώρες που θα ηγηθούν του ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη έως το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BloombergNEF (BNEF) στην τελευταία ανάλυσή του για το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανάλυση ελάχιστου κόστους του BNEF, το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξει με ταχείς ρυθμούς την τρέχουσα δεκαετία αυξάνοντας το μέγεθός του κατά 55% μέχρι το 2030.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα θα αποκτήσει 18 GW νέας παραγωγικής ισχύος, 67% της οποίας θα είναι αιολική και ηλιακή, στα 7,5 GW και 4 GW αντίστοιχα.

Οι ΑΠΕ

Με στόχο τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 95,6% έως το 2035, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του νέου συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας και έτσι, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα καταστεί σταδιακά ενεργειακά ανεξάρτητη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και τα αντλησιοταμιευτικά έργα επιτρέπουν ένα πιο βαθύ «μαξιλάρι» ενεργειακής ασφαλείας.

Παράλληλα, προβλέπονται σοβαρές επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση.

Διασυνδέσεις και LNG

Μέσα από το πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος, με όλα τα γεωπολιτικά οφέλη, ενώ μπορεί να γίνει ένας καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το νέο ΕΣΕΚ προβλέπει 3,5 TWh (τεραβατώρες) εξαγωγές το 2035 και πάνω από 11 TWh το 2045, όταν σήμερα η Ελλάδα εισάγει πάνω από 3 TWh.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει και η Εμπορική Λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα σε ευρωπαϊκό, αλλά και τοπικό επίπεδο, το οποίο συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας ενέργειας της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης, αναβαθμίζοντας καθοριστικά τον ρόλο και τη σημασία της Ελλάδας, η οποία γίνεται ενεργειακή πύλη για εννέα και πλέον χώρες.

Κόμβος αποθήκευσης άνθρακα

Ακόμα, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κρίσιμο κόμβο αποθήκευσης άνθρακα στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη στρατηγική της θέση για συνεργασία με γειτονικές χώρες.

Οι τεχνολογίες δέσμευσης και υπόγειας αποθήκευσης CO2 αποτελούν καινοτόμα εργαλεία στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η χρήση αυτών των τεχνολογιών συνοδεύεται από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους που απαιτούν προσεκτική διαχείριση.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης