Στο «κόκκινο» η ενέργεια με φόντο τη Μέση Ανατολή
H αγορά ενέργειας βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμης αβεβαιότητας με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και αυτό προκαλεί ανησυχία στους αναλυτές
Οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν να ακολουθούν την πορεία ενός roller coaster με συνεχή σκαμπανεβάσματα, ενώ αναλυτές και οικονομολόγοι «περιμένουν» τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν που, ενδεχομένως, θα οδηγήσουν σε διακοπή της προσφοράς πετρελαίου.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή είναι επικίνδυνη, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο «χείλος» περιφερειακής σύγκρουσης. Μάλιστα, αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον ακόμη και το πιο εφιαλτικό σενάριο: Το Τελ Αβίβ να επιχειρήσει να πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν.
Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο
«Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξομειώνονται ως αντίδραση στις μικτές ειδήσεις από τη Μέση Ανατολή, καθώς η κατάσταση εναλλάσσεται μεταξύ κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης», δήλωσε αναλυτής εμπορευμάτων της Rakuten Securities στο Reuters.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως, παρά την άνοδο, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα που είχαν σημειωθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Στις αρχές Οκτωβρίου το αργό τύπου Brent είχε ξεπεράσει τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.
Η συνολική πτώση των τιμών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις χαμηλότερες προβλέψεις για τη ζήτηση και στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, λένε οι αναλυτές.
Τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο
Μια στρατιωτική αντιπαράθεση στον Περσικό Κόλπο δεν θα επηρεάσει μόνο τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αλλά θα έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.
Το Στενό του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας σημαντικός διάδρομος για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) λόγω της αυξημένης παραγωγής και των εξαγωγών LNG από το Κατάρ.
Αυτό σημαίνει πως ένα ενδεχόμενο μπλοκάρισμα του Στενού ως αποτέλεσμα αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσε να παραλύσει τις αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες.
Μάλιστα, το Κατάρ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς είναι υπεύθυνο για το 1/5 της παγκόσμιας προσφοράς.
Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του CNN Greece για την ενέργεια ΕΔΩ