ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΚΟ προς «αξιοποίηση»

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Γάλλοι ειδικοί στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων που στελεχώνουν το sovereign fund που τρέχει τις ιδιωτικοποιήσεις στις Γαλλία είχαν χθες πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Έλενα Παπαδοπούλου για το ζήτημα των προς αξιοποίηση ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με το τεχνικό μνημόνιο που συνομολόγησε το Μάιο η κυβέρνηση για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει πριν τις 31 Οκτωβρίου να προχωρήσει η σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ) στην οποία εν συνεχεία θα μεταφερθούν οι ΔΕΚΟ που θα αξιοποιηθούν από την Ελληνική Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, το λεγόμενο Υπερ- ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται πως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, διαχειριζόμενη και αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να συνεισφέρει πόρους για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στην απομείωση του χρέους.

Στη βάση αυτή, η εταιρεία θα προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, μέσω αναδιάρθρωσης, βέλτιστης εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας, καθώς και μέσω της προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομίας και βέλτιστων εταιρικών πρακτικών.

Η Γαλλία ήδη από το προηγούμενο Νοέμβριο παρέχει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να τρέξει το σχέδιο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο του Αυγούστου 2015. Στη βάση αυτή δύο Γάλλοι αξιωματούχοι επικουρούν συστηματικά το επιτελείου το Ευκλείδη Τσακαλώτου στο στήσιμο του Υπερ- Ταμείου.

Χθες οι εν λόγω ειδικοί καταπιάστηκαν με το έργο του προσδιορισμού των κριτηρίων επιλογής των υπό αξιοποίηση ΔΕΚΟ. Υπενθυμίζεται πως στο νέο Ταμείο θα υπαχθεί μια ομάδα ΔΕΚΟ η οποία θα εγκριθεί από τους θεσμούς.

Σε πρώτη φάση το τεχνικό μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπει πως στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών θα μεταφερθούν οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αν και όταν ψηφίσθηκε ο νόμος για το Υπερ- Ταμείο στις αρχές Μαΐου, αυτό προικοδοτήθηκε με τις παραπάνω ΔΕΚΟ, πλέον υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για τις εταιρείες που θα πάνε προς αξιοποίηση, καθώς καταρτίζονται ειδικά κριτήρια που κατατάσσουν τις επιχειρήσεις σε αξιοποιήσιμες και μη.

Ανάμεσα στα ζητήματα που κρίνουν την υπαγωγή μιας ΔΕΚΟ στο Υπερ- Ταμείο είναι το κατά πόσο η επιχείρηση σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια. Χθες η γαλλική τεχνική βοήθεια και τα στελέχη του υπουργείου καταπιάστηκαν με το κατά πόσον η δραστηριότητα συγκεκριμένων ΔΕΚΟ είναι εμπορικής φύσεως ή έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια. Κάθε επιχείρηση που έχει εμπορική δραστηριότητα περνά αυτόματα στην ΕΔΗΣ, ενώ οποιαδήποτε δεν έχει εμπορική δραστηριότητα θα εξαιρείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης