ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυστήριο η στάση Ντράγκι ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου

Μυστήριο η στάση Ντράγκι ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αντί για δηλώσεις, ο Ντράγκι προτιμά τη σιωπή και αφήνει σε μεγάλο βαθμό τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία να δημιουργούν τις όποιες προσδοκίες. Δείγμα της σιωπής του Ντράγκι είναι και το γεγονός ότι απέφυγε να παρευρεθεί στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, εκεί από όπου την Παρασκευή η Γέλεν έστειλε μήνυμα ότι ενισχύονται οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Δύο χρόνια πριν ο Ντράγκι είχε εκμεταλλευθεί την παρουσία του στη συνάντηση προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι έρχεται μια σημαντική μετατόπιση στην πολιτική της ΕΚΤ, η οποία και κατέληξε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τώρα απέφυγε να το κάνει και προτίμησε να αφήσει τους αριθμούς να μιλήσουν.

Στο Jackson Hole πάντως μίλησε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, που προειδοποίησε ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να εξαντλήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο εφόσον οι κυβερνήσεις δεν καταφέρουν να ενισχύσουν την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Σε κάθε περίπτωση τον τόνο για τις αποφάσεις της ΕΚΤ θα δώσουν οι εκθέσεις που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες για τον πληθωρισμό, την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την ανεργία, καθώς θα δείξουν κατά πόσο χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση για να στηριχτεί η ανάκαμψη της ΕΕ και να αυξηθεί ο πληθωρισμός, εν μέσω των επιπτώσεων του Brexit.

Προς το παρόν, η μικρή αλλά σταθερή οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης δείχνει να αντέχει, με αποτέλεσμα οικονομολόγοι τόσο της JP Morgan Chase όσο και της Danske Bank να θεωρούν περιττή οποιαδήποτε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Στον αντίποδα, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης που αρχίζουν να αφυπνίζονται από το σοκ του Brexit, προειδοποιούν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα μπορεί να μην εμφανιστούν τώρα αλλά στο μέλλον.