ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Μπορεί λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές του Δημοσίου να έχουν ανασταλεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εκδώσει εγκύκλιο για τα ακατάσχετα όρια μισθών, συντάξεων και καταθέσεων.

Η ΓΓΔΕ με την ΠΟΛ 1222/2015 παρέχει διευκρινίσεις για το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και το όριο κατασχέσεων των καταθέσεων φυσικών προσώπων στα πιστωτικά ιδρύματα. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο είχε ψηφισθεί ήδη από το καλοκαίρι, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανέμενε να περάσουν οι εκλογές για να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο.

Βάσει της εγκυκλίου, όταν το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιήσει ξανά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά οφειλετών του Δημοσίου θα ισχύσουν για τις κατασχέσεις τα εξής:

•Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου έχει μειωθεί στα 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ.

• Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.

• Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

• Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα μειώθηκε από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

• Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται τόσο στις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την 19η Αυγούστου 2015, ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου καθώς και στις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις (από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα) του οφειλέτη έναντι του τρίτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης