ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξε τις εκδόσεις διαβατηρίων το Brexit

Την αβεβαιότητα που νιώθουν πολλοί κάτοικοι της Βρετανίας μετά το Brexit δείχνει η μεγάλη αύξηση αιτήσεων για έκδοση διαβατηρίου σε πρεσβείες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέχρι και σήμερα οι μη Βρετανοί πολίτες μπορούν να μετακινούνται εντός της ΕΕ και βεβαίως εντός της Βρετανίας με την ταυτότητα τους, ωστόσο αυτό αναμένεται σε κάποια στιγμή να σταματήσει.
Δύο μήνες μετά το δημοψήφισμα, που οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν το Brexit, οι πρεσβείες πολλών ευρωπαϊκών χωρών στο Λονδίνο δέχονται βροχή αιτημάτων για απόκτηση διαβατηρίου, καθώς και ερωτήσεις γύρω από τους όρους διαμονής στις χώρες της ΕΕ.

Η κινητικότητα αυτή επιβεβαιώνεται από έρευνα του Bloomberg σε 16 πρεσβείες και μαρτυρεί ότι πολλοί Βρετανοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το Brexit τα δικαιώματά τους να ζουν και να ταξιδεύουν δίχως εμπόδια σε χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και ότι πολλοί μη Βρετανοί που μένουν σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία επιδιώκουν το ίδιο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αυστριακής πρεσβείας στην οποία το πρώτο διάστημα μετά το δημοψήφισμα τα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίου αυξήθηκαν σε περισσότερα από 100 ημερησίως, δηλαδή διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στη σουηδική πρεσβεία τα εβδομαδιαία αιτήματα επταπλασιάστηκαν όσο πλησίαζε η ημερομηνία του δημοψηφίσματος και κορυφώθηκαν λίγες ημέρες πριν από την 23η Ιουνίου, φθάνοντας την εβδομάδα εκείνη τα 150.

Στην περίπτωση της πολωνικής πρεσβείας στο Λονδίνο ο ετήσιος αριθμός αιτημάτων για διαβατήριο φθάνει συνήθως τα 100. Ομως μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος, η πρεσβεία δέχθηκε 111 αιτήσεις.

Η ολλανδική πρεσβεία έλαβε τον πρώτο μήνα μετά την ψηφοφορία 10 φορές τον συνηθισμένο αριθμό αιτημάτων, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας καταγράφηκε αύξηση 17%.

Η φινλανδική πρεσβεία ανέφερε ότι έλαβε 100 περισσότερες αιτήσεις για έκδοση διαβατηρίων απ’ ό,τι το περυσινό καλοκαίρι, ενώ η γερμανική πρεσβεία ανέβασε στην ιστοσελίδα της προειδοποίηση για καθυστερήσεις στην έκδοση διαβατηρίων λόγω ασυνήθιστα μεγάλου φόρτου εργασίας.

Την ίδια εικόνα μεταφέρουν και αξιωματούχοι από τις πρεσβείες της Τσεχίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, όπως και από εκείνες της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Βουλγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης