ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Πονοκέφαλος" τα τσουχτερά ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για το Μαξίμου

Τρόπους απορρόφησης του πολιτικού κόστους από τον ΕΝΦΙΑ αναζητούν στην κυβέρνηση, προκειμένου η εν εξελίξει εκκαθάριση του φόρου ακινήτων να μην αποδειχθεί πολιτικά τοξική.

Η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου και θα διαρκέσει όπως και πέρυσι κάποιες ημέρες. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που αφορούν στις απαλλαγές, στις εξαιρέσεις, στους χρηματικούς καταλόγους κ.λπ., τότε θα ξεκινήσει και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

Η ακριβής ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία θα εξαρτηθεί και από προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΓΓΔΕ.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά τότε πιθανότατα το χρονοδιάγραμμα θα είναι ίδιο με αυτό της προηγούμενης χρονιάς και τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν σταδιακά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, φέτος για περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα κρύβει επιβαρύνσεις άνω των 50 ευρώ, επιπλέον 420.000 φυσικά πρόσωπα θα υποστούν πρόσθετη επιβάρυνση από 10 έως 50 ευρώ ενώ 1,5 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν έως 10 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι. Για τους υπόλοιπους περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ο λογαριασμός θα είναι είτε λίγο μειωμένος είτε αμετάβλητος σε σχέση με τον περυσινό.

Δεδομένου ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να μειώσει τις αρνητικές εντυπώσεις. Ήδη πραγματοποιηθηκε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τον προγραμματισμό εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης όπου εξετάσθηκε και το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ.

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάσταση του με έναν άλλο φόρο περιουσίας είναι μια από τις εναλλακτικές που εξετάζονται. Προϋπόθεση είναι ότι θα εξευρεθούν 2,6 δισ. ευρώ ισοδύναμα ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις από τον ΕΝΦΙΑ και κυρίως τις απαιτήσεις των δανειστών.

Στην περίπτωση αυτή θα επανέλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα βαρύνει ιδιοκτήτες με ακίνητα μεγάλης αξίας. Ωστόσο ο χρόνος κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και ο τρόπος αντικαταστάτης του, δηλαδή εάν θα καταργηθεί πριν από το 2018 ή μετά και εάν θα τον διαδεχθεί ο ΦΜΑΠ είναι κάτι που θα αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα και ειδικά από το υπουργικό συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης