ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τις 30 Οκτωβρίου οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων

Από τις 30 Οκτωβρίου οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων
Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης ΑΠΕ

«Τέλος εποχής» για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), καθώς από τις 30 Οκτωβρίου 2015 όλες οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που άπτονται των φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης παρέσχε σήμερα διευκρινήσεις για την επόμενη ημέρα του ΣΔΟΕ και τις αρμοδιότητες που αυτό θα παραχωρήσει στην ανεξάρτητη πλέον ΓΓΔΕ.

Αναλυτικότερα, στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις στη ΓΓΔΕ θα προστεθούν 550 νέες, που θα πληρωθούν από 400 ελεγκτές και 150 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ. Μαζί θα μεταφερθούν από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ η υλικοτεχνική υποδομή καθώς και τα φυσικά και μαγνητικά αρχεία των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και των υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ και αφορούν σε αρμοδιότητες φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων.

Σήμερα το ΣΔΟΕ έχει ανοιχτές 38.000 υποθέσεις, οι οποίες αφορούν 1.300.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων. Από το σύνολο των υποθέσεων οι 3.500 πρόκειται να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ. Με τα σημερινά δεδομένα 11.500 υποθέσεις (λίστα Λαγκάρντ, κ.α.) θα παραγράφονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει την παράταση του χρόνου παραγραφής των υποθέσεων αυτών κατά ένα έτος.

Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι δε Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίζουν από ποια υπηρεσία, το ΣΔΟΕ ή την ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες.

Όσον αφορά στις υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί εκθέσεις ελέγχου, αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι καταλογιστικές πράξεις στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, θα θεωρούνται απλώς δελτία πληροφοριών, τα οποία θα αξιοποιηθούν αναλόγως από την Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων. Οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που θα προκύψουν από τις προαναφερθείσες αλλαγές θα αντιμετωπιστούν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το ΣΔΟΕ θα εξακολουθεί να λειτούργει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα, τα όπλα, τα ναρκωτικά, τους διαχειριστικούς ελέγχους, θέματα απάτης και τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ