ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 56 ημέρες που κρίνουν τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους

Συναρτημένη από τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (QE).

Οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στα πλαίσια του QE θα κρίνουν το χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Εάν η δεύτερη αξιολόγηση κλείσει έως τις 11 Δεκεμβρίου η υπαγωγή μας στο QE θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, ενώ υπάρξουν επιπλοκές τότε θα μετατεθεί για τον Ιούνιο του 2017.

Οι αγορές ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ θα οδηγούσαν αυτόματα σε πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων. Ενδεικτικά το 10ετές ομόλογο αναφοράς θα υποχωρούσε από το 8,1% στο 5% περίπου, ενώ δεν αποκλείεται η απόδοση να κινούταν ακόμη χαμηλότερα.

Ωστόσο η ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αρχικά θα πρέπει να υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκρεμμούσα δόση των 2,8 δισ. ευρώ από την πρώτη αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η δεύτερη αξιολόγηση που πιθανότατα θα εκκινήσει τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και η οποία όπως αναφέρθηκε θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέσα σε 56 ημέρες. Αυτή περιλαμβάνει αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, στον συνδικαλιστικό νόμο, νέες τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια, άνοιγμα επαγγελμάτων και εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων.

Παράλληλα με τη δεύτερη αξιολόγηση θα διεξάγονται και οι συζητήσεις για τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, από τις οποίες θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συντάξει το ΔΝΤ θεωρείται εξαιρετικά σημαντική διότι θα δώσει το «σήμα» στις αγορές για την ποιότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος. Εάν δεν μείνει ικανοποιημένο, τότε οι αγορές θα εξακολουθήσουν να απέχουν από τα ελληνικά ομολόγα, αντίθετα εάν δώσει το πράσινο φως τότε θα ανοίξει το δρόμο για την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης