ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο επέκτασης των ηλεκτρονικών πληρωμών ανακοίνωσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με υποχρεωτική χρήση POS για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε στην ομιλία του πως η προμήθεια POS (μηχανημάτων ανάγνωσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών) τερματικών θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις. Όπως είπε, όπως σήμερα μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ταμειακή μηχανή το ίδιο θα ισχύσει σταδιακά και για τα POS.

Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή, θα είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2016 η χρήση συστημάτων POS σε όποιον ανοίγει επιχείρηση, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ακατάσχετο για τις τράπεζες και το δημόσιο για τους λογαριασμούς αυτών των χρημάτων.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα στην κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από το POS και από αυτόν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές», τόνισε.

Ο κ. Αλεξιάδη κατήγγειλε περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή τους μηχανή, κάτι που σήμερα επιτρέπεται καθώς δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά. «Αυτό θα θεσμοθετηθεί άμεσα», τόνισε.

Δίδοντας το περίγραμμα των αλλαγών που θα επέλθουν στο μέλλον ανάφερε πως πολλές επιχειρήσεις θα συναλλάσσονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ όσες εταιρείες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ και έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές θα λαμβάνουν στο μέλλον κίνητρα, όπως π.χ. μείωση φορολογικών συντελεστών.

Τέλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της επέκτασης της χρήσης του πλαστικού χρήματος λόγω των ελέγχων στη κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης εστίασε στη βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης, τα οποία από 14 εκατ. ευρώ το 2014 υπερδιπλασιάστηκαν το 2015 φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης