ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπόδιο στην αξιολόγηση και το χρέος η υπόθεση Γεωργίου

Εμπόδιο στην αξιολόγηση και το χρέος η υπόθεση Γεωργίου

Η υπόθεση της δικαστικής εκκρεμότητας του πρώην πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου αναμένεται να απασχολήσει το EuroWorking Group της 29ης Αυγούστου, αλλά και το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Μπορεί στο επίκεντρο του EWG να βρεθεί το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητηθεί μεταξύ άλλων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να μπει τέλος στην υπόθεση Γεωργίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην ελληνική πλευρά θα τονισθεί πως ενδεχόμενη συνέχιση της υπόθεσης των "Greek Statistics" θα καθυστερήσει τόσο την εκταμίευση δόσεων όσο και τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται πως ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του έκανε δεκτή εν μέρει την αναίρεση που είχε ασκήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί και πάλι ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης.

Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων των υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, του Κωνσταντίνου Μολφέτα και της Αθανασίας Ξενάκη, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Κατά την ανωτέρω κρίση η ψευδής βεβαίωση χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος Έτσι, η υπόθεση θα κριθεί και πάλι στο Συμβούλιο Εφετών.

Οι Θεσμοί θέλουν να μπει τέλος στο θέμα αυτό και να σταματήσει η οποιαδήποτε δίωξη κατά του κ. Γεωργίου , ο οποίος ουσιαστικά κατηγορείται πως "φούσκωσε" το έλλειμα και το χρέος του 2009.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει την οργή των Θεσμών που θεωρούν ότι ο κ. Γεωργίου έχει καταστεί αποδιοπομπαίος τράγος για τους πολιτικούς της Ελλάδας, οι οποίοι αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της χρηματοοικονομικής κατάρρευσης της χώρας ή να αναλάβουν την ιδιοκτησία του επταετούς προγράμματος δημοσιονομικής και δομικής προσαρμογής.

Σημειώνεται πως οι δανειστές είχαν ασκήσει αντίστοιχες πιέσεις στην ελληνική πλευρά προκειμένου να αφεθούν ελεύθερα στις αρχές Ιουνίου τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που στελέχωσαν στο πρόσφατο παρελθόν το ΤΑΙΠΕΔ και τα οποία βρέθηκαν κατηγορούμενα για την υπόθεση πώλησης και εκμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων αυτών ήταν και τρεις αλλοδαποί τεχνοκράτες που είχαν διοριστεί από το Euroworking Group, ένας Σλοβάκος, μία Ισπανίδα και ένας Ιταλός.

Τότε Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει πως αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο οι εμπειρογνωμόνες αυτοί θα καθυστερούσε η εκταμίευση της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Πλέον το ίδιο θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της υπόθεσης Γεωργίου , η οποία ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θέλουν να κλείσει μια και καλή.