ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία του ΑΙ

Η μεγάλη επενδυτική ευκαιρία του ΑΙ
LG

Σε μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες όλων των εποχών μπορεί να εξελιχθεί η τεχνητή νοημοσύνη με την ελβετική τράπεζα UBS να εκτιμά ότι η συνολική αξία της αξίας που μπορεί να δημιουργήσει το ΑΙ μέχρι το 2027 μπορεί να φθάσει στο εντυπωσιακό ποσό του 1,27 τρισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες εταιρειών που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και αποτελούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Η πρώτη αποτελεί από εταιρείες που προσφέρουν τις υποδομές προκειμένου να αναπτυχθούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Εκεί συναντάμε εταιρείες που κινούνται σε τομείς όπως είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή chips και επεξεργαστών, τα κέντρα δεδομένων (data centers) αλλά και επιχειρήσεις στο χώρο της παραγωγής ενέργειας.

Η δεύτερη ομάδα είναι οι εταιρείες εκείνες που αξιοποιούν τις υποδομές. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες αναπτύσσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (large language models – LLM) ή διαθέτουν μεγάλους όγκους δεδομένων που είναι απαραίτητα για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, η τρίτη ομάδα είναι αυτή των εταιρειών που αναπτύσσουν εφαρμογές και εργαλεία που αξιοποιούν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης. Και εκεί είναι που υπάρχουν και οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με την UBS.

Σύμφωνα με τη UBS, οι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τέσσερις βασικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει ήδη να έχουν επενδύσει και να επενδύσουν ακόμη περισσότερα καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες.

Η δεύτερη είναι ότι αυτή τη στιγμή η ομάδα που αξίζει να επενδύσει κανείς είναι αυτή των επιχειρήσεων που δημιουργούν τις υποδομές για το ΑΙ παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν εκεί.

Επίσης, η UBS εκτιμά ότι οι μετοχές επιχειρήσεων του κλάδου με υψηλή κεφαλοποίηση έχουν ακόμη περιθώρια δεδομένου ότι η υπάρχουσα άποψη είναι ότι στην αγορά του ΑΙ θα υπάρξει τελικά ένα ολιγοπώλιο «παικτών».

Τέλος, η UBS επισημαίνει ότι επενδυτικές ευκαιρίες δεν υπάρχουν μόνο σε αμερικανικές εταιρείες και ότι οι επιχειρήσεις στην Κίνα επενδύουν σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτή τη στιγμή οι μετοχές τους κινούνται σε επίπεδα πριν την εμφάνιση του ChatGPT που έφερε στο προσκήνιο το ΑΙ. Όπερ σημαίνει ότι έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Οι δέκα προβλέψεις για το μέλλον του ΑΙ

Η μελέτη περιλαμβάνει και 10 προβλέψεις αναφορικά με το μέλλον του ΑΙ. Η πρώτη είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει την πιο μεγάλη καινοτομία και μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η δεύτερη είναι πως το ΑΙ θα οδηγήσει σε έναν κύκλο επενδύσεων σε εξειδικευμένα data centers με αποτέλεσμα να υπερκερασθούν οι επενδύσεις σε γενικού σκοπού σε κέντρα δεδομένων τα επόμενα χρόνια. Τρίτον, το περιθώριο κέρδους των εφαρμογών ΑΙ θα αποτελέσει βασικό μέτρο για τις αποδόσεις των επενδύσεων.

Η τέταρτη πρόβλεψη είναι πως η κούρσα προς την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν κύκλο επενδύσεων δημιουργώντας μία επενδυτική «φούσκα». Η πέμπτη είναι ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών ΑΙ θα είναι οι πρώτες που θα υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, οδηγώντας τόσο στην αύξηση των εσόδων όσο και του περιθωρίου κέρδους.

Η έκτη είναι ότι θα εμφανιστούν μεγάλοι «παίκτες» σε ολόκληρη την αλυσίδα αξιών του ΑΙ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο ολιγοπώλιο.

Η UBS προβλέπει ακόμη ότι ένα μεγάλο κομμάτι της αλυσίδας αξιών στην τεχνητή νοημοσύνη θα αφορά τους επεξεργαστές και τα chips που θα χρησιμοποιούνται για τις σχετικές εφαρμογές. Ακόμη, εκτιμά ότι θα φθάσουμε πολύ γρήγορα στο AGI, ενώ το λογισμικό θα είναι πανταχού παρών. Τέλος, εκτιμά πως τα δεδομένα θα εξελιχθούν σε παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των «παικτών» της συγκεκριμένης αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ