Γιατί οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν κάνουν επενδύσεις
Ο υψηλός βαθμός αποταμιεύσεων στη Γερμανία, τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και τα υψηλά κρατικά χρέη στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι σύμφωνα με το Bloomberg οι τρεις βασικοί παράγοντες στους οποίους αποδίδονται οι πιέσεις που δέχεται η οικονομία στη Γηραιά Ηπειρο.
Γιατί όμως στη Γερμανία ο βαθμός αποταμιεύσεων είναι τόσο υψηλός, ειδικά από τις επιχειρήσεις; Στο κάτω κάτω, οι εταιρείες στη Γερμανία εξακολουθούν να απολαμβάνουν άπλετης χρηματοδότησης από τις εγχώριες τράπεζες, αφού πάνε καλά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Επιπλέον, ο υψηλός ρυθμός αποταμιεύσεων δεν είναι μόνο σημερινό φαινόμενο, αλλά είχε καταγραφεί και παλιότερα, όπως την περίοδο 2007-2008 που δεν είχε ξεσπάσει η κρίση χρέους στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η πρακτική αυτή πρέπει να οφείλεται σε κάποιον δομικό παράγοντα.
Το μυστήριο των υψηλών αποταμιεύσεων που αποτελούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις μπορεί να το έχει λύσει η Bank of America. Οπως λέει η τράπεζα, η επιθυμία των επιχειρήσεων στη Γερμανία να αποταμιεύουν αντικατοπτρίζει τις υψηλές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις που έχουν για το προσωπικό τους.
Οι υποχρεώσεις αυτές, σε συνδυασμό με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, μπορεί να εξηγούν την επιθυμία των επιχειρήσεων να διατηρούν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια. Ουσιαστικά στα βιβλία των γερμανικών εταιρειών αναφέρονται αναλυτικά οι μεγάλες προβλέψεις για την υποχρέωσή τους να καλύπτουν συνταξιοδοτικές εισφορές και άλλες μορφές συνταξιοδοτικών καλύψεων, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα. Η βασική ιδέα είναι ότι μια εταιρεία υπόσχεται στον εργαζόμενο συγκεκριμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και στη συνέχεια χτίζει το αποθεματικό της για να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές.