Μοιράζονται την απόσταση κυβέρνηση – πιστωτές στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας
Την πεποίθηση ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών στο θέμα της προστασίας των υπερήμερων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εκφράζουν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.
Το πιεστικό χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου και η επείγουσα ανάγκη νομοθέτησης της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων εντός του Νοεμβρίου έχουν λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η δε επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί φαίνεται πως συνέβαλε στο να ξεπεραστούν τεχνικά εμπόδια στις συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα.
Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών είναι πλέον ορατό πως θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για το 40% των υπερήμερων δανειοληπτών, έναντι 25% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως οι θεσμοί πίεζαν εξαρχής για απελευθέρωση των πλειστηριασμών στο 60% των περιπτώσεων, ωστόσο εμφανίζονται να έχουν υπαναχωρήσει από τη σχετική θέση.
Αυτό απλά σημαίνει πως τα όρια προστασίας των περιουσιών μειώνονται σημαντικά. Η αρχική θέση της κυβέρνησης για προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ για τον άγαμο, υποχωρεί κοντά στις 150.000- 175.000 ευρώ, ήτοι 55.000 ευρώ υψηλότερα από την πρόταση των δανειστών (120.000 ευρώ) Η υποχώρηση αυτή είναι «στρατηγική», καθώς το όριο των 175.000 ευρώ καλύπτει σήμερα το 70% των ελληνικών νοικοκυριών.
Πιο περίπλοκη είναι η εικόνα σε σχέση με το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και το ύψος των οφειλών που θα μπορεί να ρυθμίζει ο υπερήμερος οφειλέτης.
Στο πρώτο θέμα η κυβέρνηση θέτει ως οροφή τα 35.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, με τους δανειστές να διεκδικούν να μειώσουν το σχετικό όριο κατά 11.000 ευρώ στις 24.000 ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει σχετικά στοιχεία στην ΕΕ για την τεκμηρίωση των θέσεων της.
Στο δεύτερο θέμα, δηλαδή στο ύψος των συνολικών οφειλών που μπορούν να τύχουν ρύθμισης η ελληνική πλευρά διεκδικεί το συνολικό ύψος των οφειλών να καθοριστεί στις 200.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές θέλουν να περιορισθεί χαμηλότερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία στις 200.000 ευρώ .
Κοινοτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το CNN Greece ανέφεραν πως υπάρχει διάθεση για «παραγωγικές συζητήσεις» και παρέπεμπαν στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις , ήτοι ότι «πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός».