ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ομόλογα και αμοιβαία επιτρέπεται να κατέχουν οι Έλληνες βουλευτές

Οι Έλληνες βουλευτές επιτρέπεται να έχουν ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, αλλά επουδενί δεν μπορούν να έχουν μετοχές.

Από την Παρασκευή 5/8 έληξε η προθεσμία δυο μηνών που είχε δοθεί στους εν ενεργεία βουλευτές, που συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρείες ή διατηρούσαν μετοχική συμμετοχή σε εταιρείες, να μεταβιβάζουν τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τη τροποπολογία που είχε ψηφισθεί με μεγάλες αντιδράσεις, από τις 5 Αυγούστου ισχύει πλέον καθολική απαγόρευση για τη συμμετοχή βουλευτών σε off shore ή σε εταιρικά μετοχικά σχήματα του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Κατόπιν ερωτημάτων βουλευτών σχετικά με το εάν η κατοχή ομολόγων, ομολογιών, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων συνιστά συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωμοδότησε πως η κατοχή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ή ομολόγων δεν αποτελεί μορφή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών.

Ωστόσο, όσον αφορά στις συμβάσεις παράγωγων χρηματοοικονομικών μέσων, έκρινε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μπορούν να οδηγήσουν σε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών μόνο αν έχουν ως υποκείμενη αξία μετοχές.

Δηλαδή εάν ένας βουλευτής αποκτήσει ένα ομόλογο που θα είναι υπό προϋποθέσεις μετατρέψιμο σε μετοχές και αυτό τελικά μετατραπεί τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις αυστηρές κυρώσεις του νόμου.

Αντιθέτως εάν ο ίδιος βουλευτής διαθέτει αμοιβαίο κεφάλαιο εσωτερικού που συνδέεται με μετοχές ελληνικών εισηγμένων εταιρειών δεν θα έχει κυρώσεις διότι με το σκεπτικό της Επιτροπής η κατοχή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων δεν δίνει δικαίωμα άσκησης στη διοίκηση των εν λόγω εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης