Το Brexit ανοίγει πληγές στη βρετανική βιομηχανία
Η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να έχει ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί από την κυβέρνηση και τις αγορές.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα νέα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα. Η παραγωγή αυτή μειώθηκε τον προηγούμενο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών.
Ο δείκτης ΡΜΙ – γνωστός και ως δείκτης υπευθύνων προμηθειών – υποχώρησε για τον Ιούλιο στις 48,2 μονάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Markit από το Λονδίνο. Οταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη στον κλάδο και όταν βρίσκεται σε πιο χαμηλά επίπεδα σηματοδοτεί συρρίκνωση. Ο ΡΜΙ είχε να υποχωρήσει κάτω από τις 50 μονάδες από τις αρχές του 2013, ενώ τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στις 52,4 μονάδες.
Ηδη από τον προηγούμενο μήνα εκτιμήσεις της Markit ανέφεραν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία έχει αρχίσει να συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την τελευταία ύφεση που γνώρισε η χώρα. Αυτό είχε γίνει πριν από επτά χρόνια.
Τα αρνητικά αυτά στοιχεία αυξάνουν τις φωνές προς την Τράπεζα της Αγγλίας να λάβει μέτρα τόνωσης της οικονομίας όπως είναι η μείωση των επιτοκίων. Η στερλίνα υποχώρησε χθες κατά 0,4% έναντι του δολαρίου.
Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών δείχνουν την αβεβαιότητα που υπάρχει στην εγχώρια αγορά για τις προοπτικές της χώρας. Η αβεβαιότητα αυτή έχει επισκιάσει τις ελπίδες για αύξηση των εξαγωγών λόγω της υποχώρησης που καταγράφει η στερλίνα μετά το Brexit.
Η μείωση στην παραγωγή έχει άμεσο αντίκτυπο και στην απασχόληση. Τον Ιούλιο καταγράφηκε άνοδος της ανεργίας στη Βρετανία για έβδομο συνεχή μήνα.
Οι περισσότερες εταιρείες αποδίδουν τη διστακτικότητά τους να προσλάβουν νέο προσωπικό στη μείωση της παραγωγής τους και στην υποχώρηση των νέων παραγγελιών.
Η μειωμένη ζήτηση προϊόντων δεν καταγράφεται μόνο από το εσωτερικό της Βρετανίας αλλά και από το εξωτερικό.