ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων

Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην προαναγγελία της δημιουργίας ειδικών φορολογικών ζωνών στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεων προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επαναλαμβάνοντας μια εξαγγελία που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε κάνει επανειλημμένως από το 2012 και μετά.

Μιλώντας στο συνέδριο Capital + Vision για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ο κ. Αλεξιάδης απαρίθμησε τις αλλαγές στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την εξαγγελία που είχε κάνει προ ημερών από την Καβάλα ότι σε επόμενη φάση θα προχωρήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων σε περιοχές που συνορεύουν με χώρες με χαμηλότερη φορολογία. «Υπάρχει βούληση για τη δημιουργία μιας γεωγραφικής περιοχής στα βόρεια της χώρας όπου θα ισχύουν διαφορετικά δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως μετά από κοινωνικό διάλογο θα υπάρξουν ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητά τους οι οποίες παράλληλα θα λαμβάνουν υπόψη την ύφεση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Θα υπάρξουν και αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2015 και του 2016 ενώ θα προωθηθούν ρυθμίσεις για τη φορολογία της ναυτιλίας προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης δεδομένου ότι, όπως σημειώθηκε, το εγχώριο καθεστώς δεν είναι ευνοϊκότερο από αυτό που ισχύει σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

Ακόμη, ανέφερε πως θα προωθηθεί ρύθμιση για την εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό με αυστηρές ποινές για όσους αποκρύψουν οικονομικά στοιχεία τους, ενώ θα ακολουθήσει το Περιουσιολόγιο στο οποίο όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, ακόμη και έργα τέχνης μεγάλης αξίας. Διευκρίνισε πάντως ότι το Περιουσιολόγιο δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί για την επιβολή φόρου περιουσίας

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε πως το 2016 θα εξομοιωθούν ο αντικειμενικές με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων και στη βάση αυτή θα οικοδομηθεί και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας

Τέλος, είπε πως εντός του επόμενου έτους θα εγκατασταθούν στην αγορά μηχανήματα ηλεκτρονικών πληρωμών προκειμένου να επεκταθούν οι πληρωμές με τη χρήση πλαστικού χρήματος και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, ενώ εξήγγειλε επίσης αλλαγές στη φορολογία των καπνικών προϊόντων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ