ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως τις 16 Νοεμβρίου ο ΦΠΑ σε φροντιστήρια-ιδιωτικά σχολεία

Την παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ έως και τις 16 Νοεμβρίου προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την παράταση της προθεσμίας, που αναμενόταν, δίνεται προσωρινή λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης που αναζητά ισοδύναμα ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση του μέτρου.

Με την τροπολογία καταργούνται πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για την μη υπαγωγή τους ή εκπρόθεσμη ένταξή τους στο καθεστώς του ΦΠΑ, στο διάστημα δηλαδή που το θέμα βρισκόταν σε εκκρεμότητα και επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

«Οι πράξεις επιβολής προστίμων που εκδόθηκαν έως και την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων μεταβολών και αποθεμάτων μετάταξης σε υποκείμενους το ΦΠΑ που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς από 20 Ιουλίου 2015, για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης, καταργούνται. Τα ποσά που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα , κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τους υποκείμενους, με απόφαση των προϊσταμένων των ΔΟΥ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι έχει ληφθεί απόφαση αντί της επιβολής ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία η επιβολή φόρου στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN Greece. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να εισπραχθούν έσοδα που να υπερκαλύψουν τα προσδοκώμενα από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σε συνέντευξή του πως οι πιστωτές δεν συζητούν με την κυβέρνηση για ΦΠΑ στην εκπαίδευση. «Δεν συζητήσαμε για ΦΠΑ εκπαίδευσης με τις ελληνικές αρχές» ανέφερε και αποσαφήνισε πως οι περισσότερες επιλογές για τους φόρους ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης