ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητά μειωμένες οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος

Κατακρημνίστηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 οι ναυτιλιακές εισπράξεις με την εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος να διαμορφώνεται στα 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 5,2 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισήχθη στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 591 εκατ. ευρώ , έναντι 1,08 δισ. ευρώ το Μάιο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από την Τράπεζα της Ελλάδος -που καταρτίζει τους σχετικούς λογαριασμούς για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το ισοζύγιο υπηρεσιών - στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Προκειμένου να αποφύγουν τους κεφαλαιακούς ελέγχους οι ναυτιλιακές εταιρείες διοχετεύουν τη ρευστότητα τους σε τράπεζες του εξωτερικού, παρακάμπτοντας το προβληματικό ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από τις ξένες τράπεζες διενεργούν όλες τις συναλλαγές τους και στην Ελλάδα φέρνουν χρήματα μόνον για τις μισθοδοσίες και την πληρωμή προμηθευτών.

Αλλά εκτός από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς η απώλεια συναλλάγματος οφείλεται και στην μετεγκατάσταση αρκετών εταιρειών εκτός Ελλάδος. Λεμεσός Λονδίνο, Ντουμπάι, Σιγκαπούρη, Μονακό, Βαλέτα, αλλά και Στοκχόλμη, Ρότερνταμ, όπως και άλλα ναυτιλιακά κέντρα επιδίδονται τους τελευταίους μήνες σε αγώνα δρόμου για την προσέλκυση ελληνόκτητων ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από την επόμενη εβδομάδα οπότε θα υπάρξει χαλάρωση των capital controls η οποία θα επιτρέψει σε εκείνους που εισάγουν συνάλλαγμα να χρησιμοποιούν το 30% των χρημάτων αυτών χωρίς περιορισμό. Ομοίως, οι νέες καταθέσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμούς και όρια αναλήψεων, κάτι που δώσει πρόσθετα κίνητρα στις ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να φέρουν χρήματα στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης