Μέχρι την 7η Αυγούστου η μεταβίβαση των offshore των πολιτικών
Περιθώριο 17 ημερών έχουν τα πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα προκειμένου να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία ή συμμέτοχες που διαθέτουν σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή.
Αυτό διότι στις 7 Αυγούστου εκπνέει η αποκλειστική προθεσμία των 60 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου 4396/2016 και από τις 8 Αυγούστου όσοι δεν θα έχουν εναρμονιστεί με τις επιταγές του νόμου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις πολλοί αυστηρές κυρώσεις περί πόθεν έσχες. Ενδεικτικώς, η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
Ο νόμος 4396/2016 εισήγαγε την καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή και προσδιόρισε τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Η καθολική απαγόρευση αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης, στους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές, αλλά και τους γενικούς διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος.
Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα. Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.
Η απαγόρευση αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού.