ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις Τζακ Λιού και Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντησή τους

Ο Τζακ Λιού στο υπουργείο Οικονομικών CNN Greece

Μια οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Τσακαλώτος καλωσορίζοντας τον κ. Λιου, επεσήμανε τη συμβολή του και τις προσπάθειές του να επηρεάσει τα πράγματα στην κατεύθυνση να υπάρξουν λύσεις. Είπε ότι κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν το ελληνικό πρόγραμμα, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, το Brexit και τα γεγονότα στην Τουρκία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Λιου είπε πως είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ήδη περάσει και να σημειώσει πρόοδο για την επόμενη σειρά των ορόσημων που θα έρθει τον Οκτώβριο και σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Εκτιμώ ότι η ταχεία πρόοδος στις φιλο-επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις –συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα θετικό κύκλο που ενισχύει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», τόνισε και προσέθεσε: «Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μπορούν να αρχίσουν τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο η Ευρωομάδα δεσμεύτηκε για το Μάιο».

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως «το να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της ελληνικής οικονομίας» και σημείωσε πως ενθαρρύνει όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο κ. Λιου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος, όπως και για το εάν πρέπει να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, όπως ζητεί η Ελλάδα. Ειδικά για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ανέφερε ότι «το ζήτημα των στόχων πρέπει να λυθεί μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».

Σημείωσε, πάντως, με νόημα ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και «οι αριθμοί που βγαίνουν». Σε ένα περιβάλλον με υψηλό χρέος και υψηλά πλεονάσματα, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, είπε ο Αμερικανός υπουργός τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το «κλειδί».

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον κ. Λιου, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να είναι συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Στο τέλος του μονοπατιού, η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώνει και να αναπτύσσεται», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά.

Τέλος, κ. Λιου έδειξε πως επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, αναφορικά με το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης