Πως φορολογείται το εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα
Νέες οδηγίες για τη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αποσαφηνίσει επακριβώς τί ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής.
Ουσιαστικά με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Πιτσιλή αποσαφηνίζεται πως η βασική επιδότηση, καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις που λαμβάνουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, υπολογίζονται στον προσδιορισμό του κέρδους τους μόνον όταν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.
Αντιθέτως δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών αποζημιώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφεξής δεν ισχύει για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση ο συντελεστής 13%. Με τη νέα διάταξη, τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις.
Σε περίπτωση που το εισόδημα προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση τότε ο φόρος μειώνεται κατά το ποσό των 1.900 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 1.950 ευρώ για το φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
Η ανωτέρω μείωση του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα.
Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, οι ανωτέρω μειώσεις του φόρου υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.