ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία Τσακαλώτου για ανάκληση παράνομων προστίμων

Όποιος έχει αθωωθεί αμετάκλητα από ποινικό δικαστήριο για συγκριμένη πράξη, δεν επιτρέπεται να του επιβάλλεται εν συνεχεία διοικητικό πρόστιμο για την ίδια πράξη, ακόμη και εάν αυτό το πρόστιμο επιβάλλεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αυτό προβλέπει η απόφαση 30/4/2015 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία προκαλεί πλήθος προβλημάτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν αθωωθεί από ποινικά δικαστήρια καταλόγιζε εν συνεχεία διοικητικά πρόστιμα, παραβιάζοντας έτσι τα δικαιώματα τους.

Η προαναφερόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ελήφθη στην υπόθεση Καπετάνιος κατά Ελλάδας (30.4.2015), όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η επιβολή διοικητικής κύρωσης, ενώ οι προσφεύγοντες είχαν αθωωθεί πιο πριν από τα ποινικά δικαστήρια, συνιστούσε παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 2 (τεκμήριο αθωότητας) της ΕΣΔΑ καθώς και του άρθρου 4 του 7ου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα να μη δικαστεί κανείς και να μην καταδικαστεί δεύτερη φορά για την ίδια πράξη). Στην ίδια υπόθεση, το ΕΔΔΑ αναγνώρισε και παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ για την υπέρμετρη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών καθώς και του άρθρου 13 της ΕΣΔΑ, για την έλλειψη αποτελεσματικού ενδίκου βοηθήματος στην εθνική έννομη τάξη.

Το ΕΔΔΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση έκρινε ότι δεν θα είχε υπάρξει παράβαση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου εάν οι δύο ποινές (χρηματική και φυλάκιση) είχαν επιβληθεί από το ίδιο σύνολο δικαστικής διαδικασίας, ή αν το ποινικό δικαστήριο είχε αναβάλει την έκδοση της απόφασής του μέχρι την έκδοση απόφασης υπέρ του προστίμου από την διοικητική δικαιοσύνη.

Δηλαδή βάρυνε στην κρίση του το γεγονός ότι η αθώωση προηγήθηκε των διοικητικών δικαστηρίων, οπότε ήταν εμφανές πως τα διοικητικά δικαστήρια παραβίασαν το τεκμήριο της αθωότητας των προσφευγόντων, αφού αυτοί είχαν προηγουμένως αθωωθεί!

Για να μην έλθει ξανά το Δημόσιο αντιμέτωπο με αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις και να μην κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις για άλλες τέτοιες υποθέσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, για την επεξεργασία μέτρων συμμόρφωσης με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ομάδα εργασίας θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2016 να υποβάλει το σχέδιο δράσης της στον υπουργό Οικονομικών, στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και στον Γενικό Γραμματέα της ΓΓΔΕ, προκειμένου να δρομολογήσουν τις σχετικές νομοθετικές αλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης