«Mea Culpa» ΔΝΤ, αλλά όχι για την Ελλάδα
Καμία συγκεκριμένη αναφορά στο ελληνικό πρόγραμμα δεν έγινε χθες στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κατά τη συζήτηση της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office- ΙΕΟ) του ΔΝΤ για το ρόλο του Ταμείου στα προγράμματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας την περίοδο 2010-2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η συνεδρίαση που διεξήχθη παρουσία της Γενικής Διευθυντρίας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και στην οποία μετείχαν οι περισσότεροι εκ των 57 Εκτελεστικών Διευθυντών και αναπληρωτών Εκτελεστικών Διευθυντών του Ταμείου, εξελίχθηκε σε μια συζήτηση απολογισμού των εσωτερικών διαδικασιών του Ταμείου με τις περισσότερες των αναφορών να εστιάζουν στο τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις την εποχή εκείνη.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης απορρόφησε η διαπίστωση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης πως το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμαστο στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και πως αν και η τρόικα αποδείχθηκε αποτελεσματικός μηχανισμός στο να πραγματοποιήσει συζητήσεις με τις κυβερνήσεις, το Ταμείο τελικά έχασε τη χαρακτηριστική του ευελιξία ως διαχειριστής κρίσεων.
Ακόμη, στο επίκεντρο βρέθηκε και η αναφορά του ΙΕΟ πως το ΔΝΤ στα εν λόγω προγράμματα λειτούργησε με την λογική πως τα κράτη της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά σε σχέση με τα κράτη που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης. Στη βάση αυτή αναγνωριστικέ πως αν και το ρίσκο της μετάδοσης της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για συμμετοχή του Ταμείου στα προγράμματα της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή οι συνέπειες μετάδοσης της κρίσης δεν ποσοτικοποιήθηκαν αυστηρώς, ούτε συζητήθηκαν διεξοδικά στο εσωτερικό του Ταμείου.
Εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων έγινε για το έλλειμμα πολιτικής του Ταμείου στις περιπτώσεις εμπλοκής σε προγράμματα χωρών που μετέχουν σε νομισματικές ενώσεις. Όπως επισημάνθηκε, έως το 2010 δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το κράτος μέλος μίας νομισματικής ένωσης δεν διαθέτει δυνατότητα ευελιξίας, π.χ. μέσω της νομισματικής υποτίμησης και πως η εμπλοκή του ΔΝΤ σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτούσε εναλλακτική στρατηγική.
Δεδομένου ότι χθες δεν ειπώθηκαν σχόλια για την επιλογή της Διοίκησης του ΔΝΤ το 2010 να χορηγήσει στην Ελλάδα εξαιρετική πρόσβαση (exceptional access) στους πόρους του χωρίς να προηγηθεί αναδιάρθρωση χρέους ή να ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδότηση- κάτι που επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΕΟ-, αυτά δεν αποκλείεται να διατυπώνονται στις 11 εκθέσεις που θα συνοδεύουν την αξιολόγηση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ όταν αυτή δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη Ιουλίου.
Με τη δημοσιοποίηση των κειμένων αυτών θα καταδειχτεί και το εάν θα διαψευσθούν ή θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες όσων ανέμεναν πως εντός του ΔΝΤ θα υπάρξει τελικά συγκεκριμένος «καταλογισμός» ευθυνών για τις αστοχίες του ελληνικού προγράμματος.