ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αποπολιτικοποίηση» των τραπεζών ζητούν ΔΝΤ και ΕΕ

Υπέρ της «αποπολιτικοποίησης» των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών τάσσεται το ΔΝΤ.

Σε μια περίοδο που έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των μελών των ελληνικών τραπεζών από τον συμβουλευτικό οίκο Spencer Stuart και το πόρισμα της αξιόλογης που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών κρίνει σύμφωνα με πληροφορίες «ακατάλληλα» προς παραμονή στις τραπεζικές διοικήσεις 18 συνολικά μέλη, ήτοι το 1/3 του συνόλου των μελλών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών, το ΔΝΤ παρεμβαίνει και ζητά να προχωρήσει έως τέλους η σχετική διαδικασία αντικατάστασής τους.

Η «παρότρυνση» αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς διατυπώνεται σε μια περίοδο που οι εγείρονται αντιδράσεις και υψώνονται φωνές που μιλούν για «αφελληνισμό» του τραπεζικού συστήματος, σε περίπτωση που οι ελληνικές τραπεζικές διοικήσεις αντικατασταθούν από ξένα στελέχη. Ωστόσο, εξαιρουμένης της Εθνικής Τράπεζας και της περίπτωσης της Λούκας Κατσέλη, η οποία ως πολιτικό πρόσωπο δεν πέρασε την αξιολόγηση της Spencer Stuart, βάσει των κριτηρίων του νόμου του ΤΧΣ, όλες οι άλλες τραπεζικές διοικήσεις δεν επηρεάζονται σε επίπεδο κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί και το ΔΝΤ ειδικότερα θεωρούν πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τραπεζικές διοικήσεις δεν έχει γίνει στο βαθμό που επιβάλει η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στη βάση αυτή θεωρούν πως η έλευση στελεχών – ξένων ή Ελλήνων- στις τράπεζες με σχετική εμπειρία θα βοηθήσει προκειμένου να

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις δήλωσε τα εξής:

«Στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη διακυβέρνηση των τραπεζών στη βάση του αναθεωρημένου νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

»Η αναθεώρηση του νόμου του ΤΧΣ είχε συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το περασμένο έτος. Τα κριτήρια επιλογής των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα και τις έκτακτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αν μη τι άλλο και το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

»Πιστεύουμε ότι τα κριτήρια αυτά εξακολουθούν να είναι κατάλληλα και η εφαρμογή τους στο πλαίσιο της εν εξελίξει επανεξέτασης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών θα ενισχύσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα».

Τέλος, ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τον διορισμό μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τάχθηκε χθες με τη θέση του ΔΝΤ και απέρριψε κάθε χαλάρωση. Όπως δήλωσε σχετικά, οι προσθήκες στον νόμο του ΤΧΣ υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρους των σημαντικών προαπαιτούμενων, αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και μετά από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. «Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών», ανέφερε o Γάλλος Επίτροπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης