«Κόκκινη κάρτα» Μοσκοβισί για πλεονάσματα και τράπεζες
«Κόκκινη κάρτα» για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αλλά και στο θέμα της αλλαγής του νόμου για τη σύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών, βγάζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην κυβέρνηση λίγα 24ωρα πριν την άφιξη του στην Αθήνα.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε πως είναι στο συμφέρον όλων, αλλά πρώτα από όλα της Ελλάδας, να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που αποσυνέδεσε από το Brexit. «Οι συνομιλίες πρέπει να είναι γρήγορες, ανεξάρτητα με την κατάσταση στη Βρετανία», είπε.
Ερωτηθείς για το εάν είναι υπέρ της μείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 ο κ. Μοσκοβισί απάντησε με σαφήνεια τα εξής: «Όσο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, έχει ήδη γίνει εκτεταμένη συζήτηση το προηγούμενο καλοκαίρι. Η απόφαση ήταν για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, μέχρι να φθάσουμε στο 2018. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαΐου. Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα».
Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ζήτημα αυτό ο Επίτροπος προϊδέασε για δύσκολες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο.
«Είμαι αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα σεβαστεί την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου. Βεβαίως θα υπάρξουν προκλήσεις ως προς τις συνομιλίες για τα μέτρα του χρέους το φθινόπωρο. Ελπίζω ότι όλα τα μέρη θα έρθουν στις διαπραγματεύσεις με ανοικτό μυαλό και επιθυμία για συμβιβασμό. Ελπίζω ότι θα φθάσουμε σε ένα έξυπνο και αμοιβαία επωφελή συμπέρασμα για αυτό το θέμα», είπε και προσέθεσε: «Το Eurogroup δεσμεύθηκε στις 25 Μαΐου να εξετάσει το θέμα για πιθανή ελάφρυνση του χρέους, βάσει της αναθεωρημένης έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις τώρα για το αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως δεν αναμένω ότι το Brexit θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτό. Άλλωστε οι πρώτες μας εκτιμήσεις δείχνουν περιορισμένη επίπτωση στην ευρωζώνη μεταξύ -0,2-0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2017».
Τέλος, ως προς το αίτημα της ελληνικής πλευράς να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τον διορισμό μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών ο κ. Μοσκοβισί απέριψε κάθε χαλάρωση. «Η Επιτροπή μεταβίβασε τη θέση της στην ελληνική πλευρά για αυτό το θέμα. Θα αναφέρω ότι οι προσθήκες στον νόμο του ΤΧΣ υιοθετήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο ως μέρους των σημαντικών προαπαιτούμενων. Αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και μετά από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Τα στοιχεία μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι τα κριτήρια υποψηφιότητας θα περιορίσουν τη δεξαμενή ταλέντων για τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών».
Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ο Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (ώρα 12:30, Μέγαρο Μαξίμου) και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Στις 15:15 ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί και ο Τσακαλώτος θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ώρα 16:30).