ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη Τσακαλώτου σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

Στήριξη Τσακαλώτου σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία

Την εντολή να κρατήσει «σκληρή γραμμή» και να υποστηρίξει σθεναρά την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία στα Eurogroup και Ecofin έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφορικά με τη συζήτηση που αφορά στα δημοσιονομικά ζητήματα και το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών, αντιστοίχως.

Στο σημερινό Eurogroup εξετάσθηκαν η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και στο αυριανό Ecofin θα συζητηθεί το ζήτημα των ιταλικών τραπεζών.

Στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν λίγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος που απέρριψε την επιβολή προστίμου στις Ισπανία και Πορτογαλία για τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια απόφαση μετά το Brexit στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές. Τη θέση αυτή στήριξαν ακολούθως και οι υπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Εξάλλου, αυτή την ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμμετέχει σε εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Μάλτας.

Το Ευρωκοινοβούλιο εργάζεται επί του παρόντος επί της κατάθεσης μιας έκθεσης προτάσεων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής ικανότητας της ευρωζώνης.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα αποτελέσει τη συνεισφορά του Ευρωκοινοβούλιο στη Λευκή Βίβλο για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιθανό να γίνουν πιο φιλόδοξες προτάσεις προκειμένου η ευρωζώνη να γίνει ανθεκτικότερη, να προωθηθεί η ανάπτυξη και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Τα αποτελέσματα της συζήτησης θα αποτελέσουν υλικό για τις τρέχουσες συζητήσεις, προκειμένου να εγκριθεί η έκθεση αφενός στις επιτροπές του Ευρωκοινοβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου, αφετέρου στην ολομέλεια κατά τη δεύτερη σύνοδο του Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ