ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τον ευρωπαϊκό νότο πλην Ελλάδας

Πλήθος δηλώσεων για την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Βρετανία έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα, καθώς δεν ρωτήθηκε σχετικά.

Ερωτηθείς για τις ιταλικές τράπεζες και για τα αιτήματα πολλών Ευρωπαίων τραπεζιτών που ζητούν να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο για τις τραπεζικές διασώσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αντίθεση του σε αυτό. Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις, αλλά δεν θα υπάρξει και έντονη κρίση για τις ιταλικές τράπεζες.

«Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν τραπεζίτες που λένε πως χρειαζόμαστε περισσότερο δημόσιο χρήμα . Οι τραπεζίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εντός των ίδιων των τραπεζών αντί να στρέφονται προς τους πολιτικούς», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ερωτηθείς για τις διαδικασίες που θα δρομολογηθούν για τις δημοσιονομικές υπερβάσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας είπε πως στο Eurogroup θα εξετασθούν τα υπερβολικά ελλείμματα και αύριο στο Ecofin θα γίνει αναλυτικότερη συζήτηση.

«Θα ακούσουμε τους υπουργούς και θα δούμε. Αύριο στο Ecofin αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», είπε σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι οι κυρώσεις αλλά το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες για το πρόβλημα των ελλειμμάτων.

Ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενης επικύρωσης της επιβολής κυρώσεων που αποφάσισε η Κομισιόν και υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αποφασιστούν εντός 20 ημερών και μετά εντός δύο μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Σε σχέση με το Brexit και τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία ανέφερε πως οι οικονομικές συνέπειες του Brexit θα είναι μεγαλύτερες για το Ηνωμένο Βασίλειο, από ότι στην Ευρώπη, ωστόσο η ηγεσία της ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τις εργασίες των Συντηρητικών για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Μοσκοβισί - Ντομπρόβσκις για Brexit

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε στο Brexit λέγοντας πως θα απασχολήσει τη σημερινή συζήτηση και τόνισε πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά κυρίως στην ίδια τη Βρετανία.

«Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το μοντέλο της συνεργασίας που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ και εάν θα είναι εντός της ενιαίας αγοράς ή εκτός της ενιαίας αγοράς», είπε ο Ντομπρόβσκις.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup είπε για το Brexit πως «η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη βρετανική κυβέρνηση είναι μια αναγκαιότητα» και εκτίμησε πως οι πολιτικές εξελίξεις με την ανάδειξη της Τερέζα Μέι στο τιμόνι των Συντηρητικών θα επιταχύνουν τις συζητήσεις.

Για το θέμα της επιβολής κυρώσεων στις Ισπανία και Πορτογαλία είπε πως πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των κανόνων της ΕΕ, ωστόσο προσέθεσε πως πρέπει να καταδειχθεί πως οι κανόνες αυτοί είναι «ευφυείς» και για να γίνει αυτό πρέπει οι δημοσιονομικές αποκλίσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία να διορθωθούν χωρίς να βλαφθούν η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης