ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Απάντηση» Μέρκελ σε Ομπάμα για την λιτότητα με αναφορές στην Ελλάδα

«Απάντηση» Μέρκελ σε Ομπάμα για την λιτότητα με αναφορές στην Ελλάδα

Την γερμανική πολιτική λιτότητας με την οποία αντιμετωπίσθηκε η κρίση του ευρώ υπερασπίστηκε η γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ επικαλούμενη ως επιτυχημένο παράδειγμα την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό απάντησε σε αναφορές του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υποστήριξε σε συνέντευξή του πως η λιτότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF η Μέρκελ ανέφερε πως η επιλογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σταθερότητας ήταν μια πολική για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ που στηρίχθηκε τόσο από την Γερμανία όσο και από άλλες χώρες.

«Σε ό,τι αφορά στην γερμανική πολιτική λιτότητας, η Γερμανία υποστήριξε μια θέση - όχι μόνη της -, η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι είδαμε, όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, ότι η Ελλάδα έχει 14% έλλειμμα, και βρήκαμε το σωστό μίγμα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να έχουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να μην δημιουργηθούν οι θέσεις κάπου αλλού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Η αναφορά της Καγκελαρίου της Γερμανίας ήλθε λιγες ώρες μετά τη δημοσίευση συνέντευξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην ισπανική εφημερίδα El Pais στην οποία τόνισε πως η λιτότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απογοητεύσεων και ανησυχιών στην Ευρώπη.

«Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατά τον ίδιο, στις πολιτικές αυτές βρίσκεται η ρίζα των ανησυχιών «ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο».

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ η ανάπτυξη που καταγράφεται με αργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, να έχουν παραμείνει χωρίς εργασία και να νιώθουν απογοήτευση.