ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στο περιθώριο του Eurogroup

Συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στο περιθώριο του Eurogroup

Αν και η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει στο περιθώριο της συνεδρίασης τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Δεν είναι τυχαίο πως η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου είναι ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες όπου έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους για επί μέρους θέματα του προγράμματος. Αντίστοιχες επαφές θα έχει σήμερα το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Βασικό ζήτημα που εκκρεμεί είναι το με ποιους στόχους θα καταρτιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις 5 Αυγούστου.

Αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσήλθε στη σχετική διαπραγμάτευση με αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να καταγράφει η Ελλάδα στα επίπεδα του 2%, από 3,5% για τα έτη 2019 -2020 και μετά, ωστόσο οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν πως δεν συναινούν σε κάτι τέτοιο.

Στη βάση αυτή προτάθηκε η κυβέρνηση να καταθέσει Μεσοπρόθεσμο με δύο σενάρια, ένα με πρωτογενές πλεόνασμα για τη διετία 2019-2020 3,5% του ΑΕΠ και ένα με 2% του ΑΕΠ, έτσι ώστε να καταδειχθεί η θετική επίδραση που θα είχε για την ανάπτυξη η δεύτερη επιλογή.

Οι θεσμοί και ειδικά ο ESM επιμένουν στη διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο για την περίοδο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά συνολικά για μία δεκαετία, ήτοι έως το 2028. Αυτό δεν είναι τυχαίο δεδομένου ότι ο ESM έχει διαμορφώσει την ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την παραδοχή διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ.

Εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μείωνε το στόχο αυτό, αυτομάτως οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που θα απαιτούνταν για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα αυξάνονταν σημαντικά, καθώς θα έπρεπε να περικοπούν επιπρόσθετα περίπου 30 δισ. ευρώ από το χρέος.

Η ατζέντα του Eurogroup

Κατά τα λοιπά στο σημερινό Eurogroup τα μέλη της Ευρωομάδας θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ, εστιάζοντας :

  • Στις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου και την επικράτηση του Brexit.
  • Στα βασικά αποτελέσματα της επανεξέτασης που έκαναν οι θεσμοί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στην Ιρλανδία, αλλά και της επανεξέτασης του προγράμματος της Πορτογαλίας.
  • Στη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας βάσει πιθανών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στις χώρες αυτές.
  • Στο δημοσιονομικό προσανατολισμό της ζώνης του ευρώ, βάσει των εθνικών προγραμμάτων σταθερότητας που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης δομικών και κανονιστικών εμποδίων για τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ