Γιατί το Δημόσιο δεν θα πάρει ευρώ από τους μεγαλο-οφειλέτες
Αυτό το οποίο ουσιαστικά προκύπτει από τη λίστα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρέη δεν μπορούν να εισπραχθούν από το Δημόσιο, διότι τα ίδια πρόσωπα - νομικά και φυσικά - είχαν καταγραφεί σε αντίστοιχη λίστα που είχε δοθεί το 2012 στη δημοσιότητα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι οι αρχικές οφειλές εκείνης της λίστας, μετά την παρέλευση μίας τετραετίας, έχουν αυξηθεί λόγω των προστίμων και προσαυξήσεων που διαρκώς προστίθενται.
Στόχος της ενέργειας αυτής που ουσιαστικά είναι μνημονιακή υποχρέωση, δηλαδή η δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγάλους φορο-οφειλέτες, είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά προκειμένου πρόσωπα τα οποία σήμερα έχουν οφειλές προς το Δημόσιο μικρότερες των 150 χιλιάδων ευρώ να προστρέξουν να τις ρυθμίσουν ή να τις αποπληρώσουν για να μην βρεθούν «στα μανταλάκια» όπως θα μπορούσε κανείς να πει.
Δηλαδή, να μη δουν το όνομά τους δημοσιοποιημένο στο site της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Το αν αυτή η ενέργεια θα αποδώσει ή όχι, μένει να καταδειχθεί.
Αρκετοί φορολογούμενοι, ειδικά φυσικά πρόσωπα, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν και έτσι σχετικά μικρές οφειλές οι οποίες ξεκινούν από τις 30 – 40 χιλιάδες ευρώ, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα παρέλευσης μία πενταετίας βρίσκονται να ξεπερνούν τις 150 χιλιάδες ευρώ.