ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο ΕΣΕΚ φέρνει «πράσινες» επενδύσεις 164 δισ. ευρώ

Gerd Altmann / Pixabay

Η πράσινη μετάβαση της χώρας, η ενίσχυση των ΑΠΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας είναιμερικοί από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚπου θα παρουσιάσει η χώρα στην Κομισιόν τον Οκτώβριο και για να επιτευχθούν θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις.

Η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών συστημάτων, καθώς και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, η ανάπτυξη της απαιτούμενης αποθήκευσης και τέλος η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας είναι τα σημεία του σχεδιασμού που θα κινητοποιήσουν σχεδόν διπλάσιες επενδύσεις, σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και την βιωσιμότητα που αναμένεται να φέρει έως το 2023 το νέο ΕΣΕΚ, εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 164 δισ. ευρώ, καθώς η μέση ετήσια επένδυση που θα απαιτηθεί για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας υπολογίζεται στα 20,7 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025, μαζί με τις καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά προηγμένης τεχνολογίας.

Ενώ για την πενταετία 2025-2030 το αντίστοιχο ποσό εκτιμάται στα 24,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το 52% αφορά στην ετήσια συμμετοχή των νοικοκυριών. Μάλιστα, από αυτά, τα 4 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για τα νοικοκυριά χαμηλής εισοδηματικής τάξης, τα οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο του προτεινόμενου ΕΣΕΚ, θα στηριχθούν με «ενισχυμένα» προγράμματα, ακολουθώντας το πρότυπο του «Εξοικονομώ».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επικαιοποιημένου ΕΣΕΚ, το 2% των επενδύσεων ή 400 εκατ. ευρώ αφορά τον δημόσιο τομέα, το 12% ή 7,3 δισ. ευρώ αφορά στον εξηλεκτρισμό των μεταφορών, το 8% ή 1,7 δισ. ευρώ θα γίνει στον ιδιωτικό τομέα και το 26% ή 3,6 δισ. ευρώ αφορά επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Πρωταγωνιστούν οι ΑΠΕ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της χώρας έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ που έχουν λάβει οι φορείς, ο στόχος για τη συμμετοχή τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας ανέρχεται στο 44% και στο 78%, όσον αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή. Ποσοστά ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο, το οποίο προέβλεπε 45% και 80% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, στα 13,4 GW έχει οριστεί ο στόχος για την ισχύ των φωτοβολταϊκών πάρκων που θα βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος της δεκαετίας και στα 7,6 GW ανέρχεται ο στόχος για την ισχύ των χερσαίων αιολικών.

Πράσινες επενδύσεις με ώθηση από την «Fit for 55»

Αξίζει να σημειωθεί πως στον διπλασιασμό της κατανάλωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030 συμφώνησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας «Fit for 55».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμόμυλους, ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στις ευκαιρίες και προοπτικές που δημιουργεί το στοίχημα της «πράσινης μετάβασης»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης