Έρχονται αλλαγές στον υπολογισμό των τεκμαρτών εισοδημάτων
Βελτιώσεις στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου που εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση προκειμένου να προσδιοριστεί με αντικειμενικό τρόπο το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων θέλει να επιφέρει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.
Στο πλαίσιο αυτό ανέθεσε σε ειδική ομάδα εργασίας τη σύνταξη μελέτης για τον ορισμό, το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής συγκεκριμένων τεχνικών ελέγχου που αφορούν στην αρχή των αναλογιών και στη σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.
Αυτές οι τεχνικές ενεργοποιούνται όταν διαπιστώνεται αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, όταν εντοπίζονται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα, όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν, όταν υπάρχουν δηλωθέντα εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο, όταν δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται τα βιβλία και στοιχεία του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, καθώς και σε περίπτωση ύπαρξης ζημιογόνων αποτελεσμάτων των φυσικών προσώπων-μελών εταιρειών.
Σύμφωνα με τα όσα ήδη ισχύσουν σήμερα, εφόσον τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου έχουν εξαχθεί με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών και πριν την έκδοση φύλλων ή πράξεων καταλογισμού, ο προϊστάμενος της ελεγκτικής μονάδας, καλεί τον υπόχρεο σε ακρόαση, ο οποίος δικαιούται σε ανταπόδειξη.
Με άλλα λόγια ο ελεγχόμενος έχει την ευκαιρία να αντικρούσει το αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου αρκεί να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιορίζονται βάσει των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Όταν δεν μπορεί να αποδείξει τα εισοδήματά του τότε καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.