ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε πληρώνουν ΦΠΑ στην Ελλάδα εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία

Πότε πληρώνουν ΦΠΑ στην Ελλάδα εταιρείες με έδρα τη Βουλγαρία

Σαφέστατα μηνύματα στις ελληνικές επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που έχουν συστήσει εταιρείες στη Βουλγαρία και παρέχουν υπηρεσίες στην Ελλάδα στέλνει με διευκρινιστική εγκύκλιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η ΓΓΔΕ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το τι ισχύει σχετικά με την απόδοση ΦΠΑ στην περίπτωση επιχείρησης εγκατεστημένης στη Βουλγαρία που επιθυμούσε να παρέχει υπηρεσίες καταδυτικού συνεργείου στην Ελλάδα.

Η περίπτωση αυτή δημιουργούσε ασάφεια, δεδομένου ότι επρόκειτο για πάροχο εγκατεστημένο στη Βουλγαρία και από τα λοιπά απαιτούμενα δικαιολογητικά της δήλωσης δεν προέκυπτε υποχρέωση για εγκατάστασή του στο εσωτερικό της χώρας μας.

Όσον αφορά στο ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών φορολογείται κατά γενικό κανόνα στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη των υπηρεσιών. Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ ξεκαθαρίζει πως στην περίπτωση που οι υπηρεσίες φορολογούνται στην Ελλάδα ως τόπο εγκατάστασης του λήπτη των υπηρεσιών και υπό τον όρο ότι ο πάροχος δεν είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας μας, υπόχρεος να αποδώσει το ΦΠΑ που οφείλεται στην Ελλάδα είναι ο λήπτης, ενώ ο παρέχων δεν έχει κάποια φορολογική υποχρέωση, από πλευράς ΦΠΑ, εντός του εσωτερικού της χώρας.

Ωστόσο , η φορολογική διοίκηση έρχεται να ξεκαθαρίζει πως κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, ο τόπος παροχής υπηρεσιών σχετικών με πραγματογνωμοσύνες και εργασίες σε κινητά ενσώματα αγαθά προς μη υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα, είναι το εσωτερικό της χώρας, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται πράγματι στο εσωτερικό της χώρας. Στην περίπτωση αυτή, υπόχρεος να αποδώσει τον οφειλόμενο στην Ελλάδα ΦΠΑ είναι ο παρέχων τις υπηρεσίες αυτές, ακόμη και στην περίπτωση που δεν είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά στο εσωτερικό άλλου κράτους μέλους.

Για την εκπλήρωση της εν λόγω φορολογικής υποχρέωσης, ο μη εγκατεστημένος στην Ελλάδα πάροχος υποχρεούται σε λήψη ΑΦΜ/ΦΠΑ, είτε μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου εφόσον το επιθυμεί, είτε με την έναρξη επιτηδεύματος.

Στην τελευταία περίπτωση οι εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος μέλος υποκείμενοι στο φόρο, οι οποίοι πραγματοποιούν πράξεις για τις οποίες είναι υπόχρεοι για την καταβολή ΦΠΑ στην Ελλάδα, υποβάλλουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην Α' Εφορία Αθηνών δήλωση για απόδοση ΑΦΜ και έναρξη εργασιών.

Συνοψίζοντας από τα ανωτέρω προκύπτει ότι στην περίπτωση που επιχείρηση της Βουλγαρίας παρέχει υπηρεσίες προς λήπτη υποκείμενο στο φόρο εντός Ελλάδος (ελληνική επιχείρηση), η βουλγαρική επιχείρηση δεν οφείλει ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας μας και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται σε λήψη ΑΦΜ στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση, όμως, που ο λήπτης των υπηρεσιών είναι μη υποκείμενος στο φόρο και οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται υλικά στο εσωτερικό της χώρας μας, η βουλγαρική επιχείρηση οφείλει ΦΠΑ 24% στην Ελλάδα για τις υπηρεσίες της, συνεπώς υποχρεούται σε λήψη ΑΦΜ στην Ελλάδα.