ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών για τα θερινά ορόσημα

Συνάντηση Τσακαλώτου - θεσμών για τα θερινά ορόσημα

Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών στο ξενοδοχείο που διεξάγεται το συνέδριο του Economist είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών αρκέσθηκε να δηλώσει πως εξετάσθηκαν τα ενδιάμεσα βήμα από την πρώτη στη δεύτερη αξιολόγηση και προανήγγειλε την άμεση κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής στη Βουλή.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει τη βούληση για γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη βάση αυτή η συνάντηση επικεντρώθηκε στις τεχνικές λεπτομέρειες ώστε τα προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν σύντομα. Αυτό θα επιτρέψει αρχικά τη χορήγηση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και εν συνεχεία την ομαλή έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους αποσαφηνίζουν πως το βάρος στη δεύτερη αξιολόγηση θα πέσει στην υλοποίηση και όχι στη νομοθέτηση και στη βάση αυτή ζητούν τα 43 προαπαιτούμενα να προχωρήσουν άμεσα.

Πάντως στο συνέδριο του Economist αναδείχθηκαν ξανά οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός των θεσμών για πλεόνασμα και χρέος με το ΔΝΤ να ζητά πλεονάσματα 1,5% και τους Ευρωπαικούς θεσμούς να επιμένουν σε πλεόνασμα 3,5% μεσοπρόθεσμα.

Στο σκέλος πάντως των εργασιακών οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν πως το ΔΝΤ θα είναι πιο απαιτητικό σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ