ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Θα χαλαρώσουν τα capital controls στην Ελλάδα

Ντράγκι: Θα χαλαρώσουν τα capital controls στην Ελλάδα

Την πεποίθηση πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως σημείωσε όλα τα μέτρα που λήφθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι ένας συνδυασμός μακροοικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημιουργούν σταθεροποίηση και τους όρους για να αποκατασταθεί η «εσωτερική εμπιστοσύνη».

Όπως υποστήριξε καθοριστικής σημασίας θα είναι η νέα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους. «Η σωστή νομοθεσία είναι κρίσιμη γιατί θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερωθούν από αυτά και να στηρίξουν την οικονομία», είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως αν και η κατάσταση σε ότι αφορά στη ρευστότητα είναι δύσκολη, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεση τους στον ELA. «Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν», είπε και προσέθεσε «πως σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν».

Ο ίδιος είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει διαθέσιμα για να επιτύχει τον στόχο της για την σταθερότητα των τιμών και αναφορικά με ενδεχόμενο Brexit σημείωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη Βρετανία.

Ερωτηθείς από βουλευτές για το ποιες κινήσεις προτίθεται να κάνει αν τελικά επικρατήσει το Brexit απάντησε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις κανείς τις συνέπειες μια τέτοιας απόφασης στις αγορές και την οικονομία της ευρωζώνης.

«Θα είναι δύσκολο να προβλέψω και απλά θα πω ότι προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις συνέπειες. Είναι δύσκολο να είμαι πιο ακριβής αλλά έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ