Αρχίζουν οι συναντήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά
Σειρά συναντήσεων θα έχει σήμερα η διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά -η οποία που έχει συσταθεί από κοινού από τους θεσμούς και το υπουργείο Εργασίας- με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.
Αύριο αναμένεται συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς.
Στις διμερείς συναντήσεις θα συζητηθούν ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο η κυβέρνηση έχει θέσει «κόκκινες γραμμές». Η επιτροπή θα εκδώσει πόρισμα, το οποίο θα παραδώσει το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβρη, όπου θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα σύμφωνα με την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, δύσκολες ημέρες περιμένουν την Ελλάδα το φθινόπωρο κατά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.
Η εισήγηση δημιουργεί νέα δεδομένα εν όψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου και καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία επιμένει στη διατήρηση του βέτο του υπουργού Εργασίας κατά τη διαδικασία λήψης της απόφασης έγκρισης ομαδικών απολύσεων, κατόπιν αιτήματος μιας επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους των επιχειρήσεων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα θεμάτων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών το φθινόπωρο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται :
-Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, των τριετιών και του επιδόματος γάμου.
-Η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις.
-Η επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για την εκδήλωση της απεργίας.
-Η άρση της απαγόρευσης του λοκ άουτ (ανταπεργίας).
-Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982 με την άρση της προστασίας των συνδικαλιστών έναντι των απολύσεων.
-Η αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των συνδικάτων.